Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

ŠVICARSKA PROTIV SRBIJE IGRA ZA KOSOVO: Trećina švicarske početne postave su albanci

Kosovo ne sudjeluje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, ali će svim srcem navijati za Švicarsku na utakmici protiv Srbije u petak.

Trojica švicarskih prvotimaca, Valon Behrami iz Udinesea, Granit Xhaka iz Arsenala i Xherdan Shaqiri iz Stoke Cityja, rođeni su na Kosovu.

Ako se njima priroda Blerim Dzemaili iz susjedne Makedonije, nogometaš Bologne, etnički Albanci činili su više od trećine švicarske početne postave na utakmici protiv Brazila u prvom kolu natjecanja u skupini E.

Albanci u švicarskoj reprezentaciji zasad nisu komentirali predstojeći meč sa Srbijom. Jedino je Shaqiri, ali još nakon izvačenja skupina u prosincu, kazao: “Hmm, sviđa mi se ovakav ždrijeb”.

Rođaci švicarskih igrača s Kosova, međutim, ne skrivaju koliko im je simbolički važna utakmica sa Srbijom.

Behramijev stric Qaush tvrdi da će mu nećak imati posebnu motivaciju jer su mu roditelji patili za vrijeme srpske vlasti na Kosovu.

“Oboje su izgubili posao, a otac mu je bio proganjan”, rekao je Qaush Behrami.

Agon Xhaka, 22-godišnji nogometaš, kaže da je otac njegovog mnogo poznatijeg rođaka Granita bio u zatvoru za režima Slobodana Miloševića. “Obitelj je emigrirala čim je pušten”.

Obitelji Behramija, Xhake i Shaqirija, kao i tisuće drugih, napustili su Kosovo tijekom rata kosovskih ustanika i srbijanskih snaga 1998.-1999. i pronašli utočište u Švicarskoj.

Službenih podataka nema, ali procjenjuje se da u Švicarskoj živi oko 200 tisuća kosovskih Albanaca. Zapanjujuća brojka ako se uzme u obzir da Kosovo ima 1,9 milijuna stanovnika.

Imigracije je bilo i prije rata Kosovu. Kosovski premijer Ramush Haradinaj također je jedno vrijeme živio u Švicarskoj i radio kao izbacivač i učitelj karataea prije nego što se vratio i postao jedan od lidera OVK-a.

Iako je Kosovo 2014. primljeno u Međunarodni olimpijski odbor, a dvije godine potom u europsku i svjetsku nogometnu federaciju, službeni Beograd i dalje se trudi spriječiti da kosovski sportaši sudjeluju na međunarodnim natjecanjima.

Nimalo ne iznađuje što će Kosovo u petak navijati za Švicarsku.

“Cijela država će biti pred televizorima, navijati za pobjedu protiv Srbije”, kaže učitelj Daut Maloku.

“Kada igra Švicarska, to je isto kao da igra Kosovo”, dodaje Qahil Halili, općinar iz Zhegera na istoku Kosova.

U tom je selu, poznatom kao “mala Švicarska” rođen Xherdan Shaqiri. Čak 450 obitelji iz toga sela ima nekoga u Švicarskoj.

“Ondje će se veseliti švicarskoj pobjedi više nego u Švicarskoj”, tvrdi sportski novinar Shkumbin Sekiraqa.

A pošto bi utakmica lako mogla odlučivati o putniku u drugi krug natjecanja na Svjetskom prvenstvu, na terenu neće nedostajati niti sportske dramatike. Hina

Komentari

Komentari