Srijeda, 3 lipnja, 2020

ŠTO SE SPREMA: Mađarska povlači sve svoje zlato iz Londona

100.000 unci zlata je povučeno natrag u Budimpeštu

Narodna banka Mađarske vraća 100 tisuća unci zlata iz Londona, navodeći strahove zbog nadolazeće ‘geopolitičke krize’

Ukupna vrijednost 3 tone zlata iznosi 33 milijarde mađarskih forinti (130 milijuna dolara). Prema mađarskoj središnjoj banci, poticaj je bio potaknut zabrinutošću zbog budućih “geopolitičkih kriza” i činjenice da se držanje zlata izvan zemlje sve više smatra previše rizičnim.

“Zlato nije samo investicijski proizvod za središnje banke, već je strateški alat koji pomaže samopouzdanju zemlje, kako u inozemstvu tako i u domovini”, navodi se u priopćenju banke, dodajući kako je “Došlo vrijeme da se zlatne rezerve zemlje vrate kući.”

Upućivanje na “geopolitičku krizu” nesumnjivo se odnosi na Rusiju. Napetosti su se ponovno povećavale posljednjih dana nakon što je otrovan bivši ruski dvostruki agent u Velikoj Britaniji.

Nakon što je britanska vlada izdala ultimatum Rusiji, Moskva je odgovorila sličnim tonom, a ruska glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova je izjavila: “Ne dajete 24-satnu rok jednoj nuklearnoj sili”.

Mađarska nije jedina zemlja koja je nedavno povratila zalihe zlata iz inozemstva.

U kolovozu je Njemačka priopćila kako je vratila 53.780 zlatnih poluga iz Pariza, i sada Bundesbanka više ne drži bilo kakve rezerve u Francuskoj. Banka je također vratila 940 tona zlata iz Londona.

Australska i nizozemska središnja banka također su nedavno odlučile vratiti velike iznose zlatnih rezervi.

NoviSvjetskiPoredak.com

Komentari

Komentari