fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

Srbi nezadovoljni udžbenicima po kojima je Tesla hrvatski znanstvenik

Srpska manjina u Mađarskoj nezadovoljna je što se u mađarskim udžbenicima povijesti Nikola Tesla predstavlja kao znanstvenik hrvatske pripadnosti i namjerava tražiti ispravku takve tvrdnje, javlja u srijedu Radio televizija Vojvodine (RTV).

“Tesla je fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog podrijetla”, prenosi RTV dio teksta iz udžbeniku “Povijesti”, u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika.

“S tim problemom se, u stvari, suočavamo već desetljećima, pa smo svojedobno, među više uglednih Srba, našu školu nazvali baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj”, izjavila je ravnateljica vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog kolegija “Nikola Tesla” u Budimpešti Jovanka Lastić.

Jovanka Lastić još je ustvrdila da „sama obrazovna ustanova malo toga može učiniti da se propust ili greška ispravi, s više uspjeha može nastupiti Samouprava Srba u Mađarskoj, ali bi i matična država trebala jasno ukazati na činjenice o podrijetlu čuvenog znanstvenika“.

“Kao član Nacionalnog vijeća za izdavanje udžbenika na sljedećoj sjednici ću iznijeti svoje stajalište o ovom problemu, ali ne znam koliki će biti odjek, s obzirom na jak lobi i utjecaj hrvatske zajednice u Mađarskoj”, dodala je Jovanka Lastić.

RTV prenosi podatke s internetske enciklopedije „Wikipedije“ na mađarskom jeziku na kojoj piše da Nikola Tesla „Srbin rođen 10. srpnja 1856. godine u pravoslavnoj, svećeničkoj obitelji u Smiljanu, u Lici, tada u Habsburškoj monarhiji, a kasnije postao srpsko-američki znanstvenik svjetskog glasa“.

Hrvatska se, dodaje se u prilogu RTV-a, ne želi odreći ugleda i slave nenadmašnog pronalazača.

„U Zagrebu je u studenom 2017. otvorena izložba “Nikola Tesla – mind from the future” (Nikola Tesla, um iz budućnosti), koja je koncem svibnja ove godine preseljena u Budimpeštu, grad gdje je mladi stručnjak došao (1881) i nekoliko mjeseci radio u jednoj telefonskoj kompaniji“, navodi se u prilogu.

Prema popisu stanovništva u Mađarskoj 2011. godine, prema podatcima s Wikipedije, slobodne enciklopedije koju može uređivati svatko i na raznim jezičnim inačicama, u njoj živi 10.038 Srba, od čega 3.708 osoba smatra srpski svojim materinskom jezikom, premda 5.713 građana Mađarske navodi da u obitelji koristi srpski jezik.

Hrvatski velikan Nikola Tesla

Nikola Tesla bio je hrvatski i američki znanstvenik i izumitelj podrijetlom iz pravoslavne obitelji iz Hrvatske.

Tesa je rođen u Lici, ali je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume. Gimnaziju je pohađao u Gospiću, potom u Rakovcu kraj Karlovca, gdje je maturirao. Na Visoku tehničku školu u Grazu upisao se 1875. Prvu je godinu primao stipendiju Vojne krajine, a druge je godine stipendija izostala jer je Vojna krajina bila razvojačena. Zamolio je 1876. i 1878. stipendiju Matice srpske u Novome Sadu, ali ju nije dobio. Početkom 1880. otišao je u Prag u želji da nastavi studij, ali nema podatka da je završio studij na kojem od sveučilišta, navodi enciklopedija.hr. Godine 1881. radio je u Središnjem telegrafskom uredu u Budimpešti, a potom u Telefonskoj centrali, u kojoj je načinio niz tehničkih poboljšanja. U nastojanju da razvije zamišljeni sustav izmjeničnih struja, otišao je 1884. u SAD.

Nakon majčine smrti i posjeta Gospiću na poziv gradonačelnika Milana Amruša održao je 24. svibnja 1892. predavanje u Gradskoj vijećnici u Zagrebu. Tim je predavanjem podigao samopouzdanje inženjera u Hrvatskoj na visoku razinu pa su izgradili i pustili u pogon hidroelektranu za izmjeničnu struju na Krki samo nekoliko mjeseci nakon one na Niagari.

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za Hrvatsku. U svojim prvim patentima (1885.–88.), dok još nije bio dobio američko državljanstvo, prijavu je započinjao predstavljanjem: »Neka se zna da sam ja, Nikola Tesla iz Smiljana u Lici, graničnoj pokrajini Austro-Ugarske, izumio…«. Na čestitku koju mu je uputio Vladko Maček za 80. rođendan odgovorio je uz izjavu kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Godine 1896. bio je izabran za počasnoga člana JAZU (danas HAZU) u Zagrebu, a 1926. za počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu. Po Tesli se u Hrvatskoj nazivaju ulice u mnogim gradovima, nekoliko škola, jedno veleučilište, tvrtka Ericsson Nikola Tesla, državna nagrada za znanost, državno odličje, u Tehničkome muzeju u Zagrebu nalazi se stalni demonstracijski kabinet Teslinih izuma, a u Smiljanu Memorijalni centar Nikola Tesla (Teslina rodna kuća, modeli izuma, didaktičke igračke koje omogućavaju lakše razumijevanje rada Teslinih strojeva), navodi se na mrežnoj enciklopediji Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> 7 znakova da vas posjećuje vaš anđeo čuvar – obratite pažnju!
>>> SRBI IMAJU KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA!? Nećete vjerovati koga Pupovac gura u utrku za Pantovčak
>>> Njemačka šokirana: Maloljetna banda imigranata starosti 12 – 14 godina silovala djevojku
>>> ŠOK ZA VUKOVARACE: Ustavni sud naložio PONOVNO uvođenje ćirilice!?
Komentari

Komentari