snimka zaslona

Socijalisti gori od islamista: SDP BIH prozvao SDA “jer su Hrvatima i Srbima dopustili ustavna prava u Parlamentu”

Podijeli
Nakon deklaracije SDA kojom se poziva na ukidanje nacionalnih prava i uvođenje unitarne države po uzoru na propali Miloševićev projekt unitarne Jugoslavije, SDP BIH se odlučio natjecati sa SDA u “patriotizmu”.

Nikšić ističe kako je, prema njegovom mišljenju, fascinantno koliku je medijsku pažnju dobila kongresna Deklaracija SDA. On, pak, smatra da je na sceni uobičajena praksa igrokaza za javnost SDA, u koordinaciji sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

“Podvlačim da se radi o aktu s deklarativnim, neobavezujućim sadržajem. Radi se o poznatoj taktici SDA da jedno promovišu deklarativno, a sasvim drugo rade u praksi. Podsjećam da je SDA sa svojim partnerima SNSD-om i HDZ-om BiH prije potpisala sporazum o formiranju vlasti za koji su sve strane rekle da je obavezujućeg karaktera. Da se podsjetimo, u članu 4. tog sporazuma SDA se obavezala osigurati “legitimno predstavljanje” konstitutivnih naroda. Radi se o konstrukciji koja je u potpunoj suprotnosti s konceptom građanske države, zvala se ona republikom ili bilo kojim drugim imenom”, istaknuo je Nikšić.

Imenovanje Dodikovog kandidata za šefa Misije BiH pri NATO-u

Također, potcrtava Nikšić, ista SDA koja se poziva na “republički” patriotizam je SNSD-u i HDZ-u BiH dala potpunu kontrolu nad Domom naroda Bosne i Hercegovine.

“Podržala je imenovanje Dodikovog kandidata za šefa Misije BiH pri NATO-u, učestvavala u slanju odgovora na Upitnik EU gdje se brani podjela društva, konkretno diskriminacija i segregacija u obrazovanju, podržala je urušavanje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, usvojila mehanizam koordinacije kojim su državne ovlasti derogirane na nivo kantona i entiteta, itd.”, rekao je Nikšić.

Podsjetio je da je SDP u Federalnom parlamentu predložio usvajanje rezolucije o osudi etno-nacionalnih podjela i separatističkih tendencija, a “SDA se svojski potrudila da odugovlači usvajanje rezolucije izmišljajući nesuvisla opravdanja”.

“Da budem potpuno jasan, deklaracija SDA je već ostvarila svoj cilj. SDA se u javnosti predstavila kao navodni patriotski dušebrižnik, SNSD i HDZ BiH su na prvi mig odreagovali kako bi promovisali svoju nacionalističku politiku i ‘branili’ svoje glasače od svojih koalicionih partnera. Veoma brzo će ova deklaracija, koja je ostvarila taj kratkoročni cilj, pasti u zaborav kao i tobožnja inicijativa SDA za ukidanje imena entiteta RS. Potpuno očekivano, koalicioni partner SNSD odgovara jednako neutemeljenom pričom o samoopredjeljenju. Radi se o predstavama za javnost za jednokratnu upotrebu, s ciljem skretanja pažnje sa stvarnih pitanja i problema građana i afirmisanja koalicijskih partnera kao “branitelja” nacionalnih interesa, gdje jedni uvijek kao napadaju, a drugi sa kao brane, a svi zajedno čerupaju ovu državu i raspodjeljuju njene resurse kao ratni plijen”, naglasio je Nikšić.

“Samo prije par dana predsjednik SDA je pokušao obmanuti javnost kako je svejedno da li SNSD ima tri ili četiri od pet delegata u Domu naroda. Također se pohvalio da su za taj glas dobili mjesto potpredsjednika Narodne skupštine iz reda Bošnjaka. Sada su ostali i bez te funkcije, ali su ostala četiri delegata SNSD-u kao dio dogovora SDA i SNSD. Na osnovu tog dogovora SNSD zajedno sa HDZ ima moć da kontroliše ili blokira sve procese na državnoj razini. To je samo još jedan primjer koji govori o kratkovidnosti i pogubnosti politike SDA. Nažalost u ovoj igri nije ključni gubitnik SDA. U čitavoj toj njihovoj igri, ‘kratkih rukava’ su na kraju ostali ponajviše država i građani Bosne i Hercegovine”, zaključio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Nikšićeva je dakle filozofija vrlo jednostavna – u BIH Srbi i Hrvati ne bi trebali imati nikakva prava neovisno što su im jamčena Ustavom i Daytonom, odnosno trebali bi imati samo ona prava koja im Bošnjaci daju, tj. nikakva. Po SDP-u, Bosna je država samo Bošnjaka, a ostali su narodni neprijatelji i smetnja. Koliko dugo će ta država opstati uz takvu politiku Sarajeva?

Komentari

Najnovije