Srijeda, 12 kolovoza, 2020

Sjevernokorejska kriza: Za Putina dodatne sankcije besmislene, za Merkel su hitno potrebne

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u utorak da je nametanje snažnijih sankcija Sjevernoj Koreji zbog nuklearnog programa kontraproduktivno a prijetnje vojnom akcijom mogle bi izazvati “globalnu katastrofu”, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila da je njihovo uvođenje “hitno potrebno”.

Merkel je u utorak kazala kako će ministri vanjskih poslova Europske unije razmatrati uvođenje dodatnih sankcija Sjevernoj Koreji zbog njezina nuklearnog raketnog programa i da su one “hitno potrebne”.

“Sjevernokorejski nuklearni pokusi predstavljaju flagrantno kršenje svih međunarodnih uvjeta”, kazala je Merkel u Bundestagu. “Jasno kažem i u ime čitave vlade: jedino je moguće mirno, diplomatsko rješenje”, dodala je.

Putin, govoreći nakon summita u Kini, kritizirao je američku diplomaciju i pozvao na pregovore poručivši da Pjongjang neće zaustaviti testiranje raketa sve dok se ne bude osjećao sigurnim.

“Rusija osuđuje sjevernokorejske vježbe, smatramo ih provokacijom… no podizanje vojne histerije neće voditi ničemu dobrom. Moglo bi voditi u globalnu katastrofu”, kazao je na konferenciji za novinare. “Nema drugog puta od puta mira.”

Putin je to rekao nakon što je Južna Koreja objavila da je sa SAD-om dogovorila ukidanje ograničenja težine bojnih glava nakon što je Pjongjang u nedjelju izveo šest i najsnažniji nuklearni pokus do sada.

Rusija, koja dijeli granicu sa Sjevernom Korejom, zajedno s Kinom poziva na pregovore s Pjongjangom i traži da SAD i Južna Koreja prekinu s velikim ratnim igrama u zamjenu za prekid sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Za dodatne sankcije kazao je da ne vode nikamo, no rekao je da je Rusija pripravna razgovarati o “nekim detaljima” toga pitanja.

SAD traži da se dodatnim sankcijama obuhvati među ostalim izvoz nafte u Sjevernu Koreju.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je kako je ruski izvoz nafte u Sjevernu Koreju gotovo nepostojeći.

Kina protiv vojne opcije ali može razgovarati o sankcijama

Kina je u utorak isključila vojnu opciju kao rješenje sjevernokorejske krize.

“To nikad nije bila opcija”, kazao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na redovitoj konferenciji za novinare.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Kang Kyung-wha  kazao je nakon susreta s kineskim kolegom Wangom Yijem kako bi Kina mogla biti otvorena za dodatne sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon što su dvije zemlje razgovarale o šestom nuklearnom pokusu Sjeverne Koreje. (Hina)

Foto: Epa

Komentari

Komentari