Srijeda, 19 veljače, 2020

PRKOSNA ČEŠKA: Premijer poručio „Nema šanse da nam Bruxelles diktira tko će ovdje živjeti“

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je kako „nema šanse“ da će se Češka Republika složiti sa zahtjevima EU da prihvate kvote imigranata iz zemalja trećeg svijeta.

Govoreći pred parlamentom u četvrtak, novoizabrani premijer Češke žestoko je kritizirao obvezne kvote EU nazvavši taj plan „neučinkovitim“ te razdornim.

Jasno je da nećemo nikog prihvatiti i da smo u osnovi protiv toga da nam bilo tko diktira kako bismo trebali živjeti i raditi u našoj zemlji,“ izjavio je Babiš.

Smatramo apsurdnim da nas Europska Komisija tuži zbog nečega što je besmisleno,“ dodao je Babiš aludirajući na odluku EU da sude Češku Republiku zajedno s Poljskom i Mađarskom zbog njihovog odbijanja prihvata imigranata.

Umjesto ispričavanja i ulagivanja, Babiš je iskoristio prigodu te istaknuo doprinos Češke u pogledu rješavanja „imigrantske krize“, tako što je poslala dodatni broj pripadnika policije kao bi u Mađarskoj i Bugarskoj očuvali granice EU. Babiš je pritom spomenuo i da je Višegradska skupina investirala 35 milijuna eura kako bi pomogla Italiji u zaustavljanju krijumčarenja imigranata iz Afrike u Europu.

Višegradska skupina na optužbe EU o „manjku solidarnosti“ otvoreno je rekla kako kvote ne rješavaju probleme masovne ilegalne imigracije.

tribun

Komentari

Komentari