FaH

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je kako „nema šanse“ da će se Češka Republika složiti sa zahtjevima EU da prihvate kvote imigranata iz zemalja trećeg svijeta.

Govoreći pred parlamentom u četvrtak, novoizabrani premijer Češke žestoko je kritizirao obvezne kvote EU nazvavši taj plan „neučinkovitim“ te razdornim.

Jasno je da nećemo nikog prihvatiti i da smo u osnovi protiv toga da nam bilo tko diktira kako bismo trebali živjeti i raditi u našoj zemlji,“ izjavio je Babiš.

Smatramo apsurdnim da nas Europska Komisija tuži zbog nečega što je besmisleno,“ dodao je Babiš aludirajući na odluku EU da sude Češku Republiku zajedno s Poljskom i Mađarskom zbog njihovog odbijanja prihvata imigranata.

Umjesto ispričavanja i ulagivanja, Babiš je iskoristio prigodu te istaknuo doprinos Češke u pogledu rješavanja „imigrantske krize“, tako što je poslala dodatni broj pripadnika policije kao bi u Mađarskoj i Bugarskoj očuvali granice EU. Babiš je pritom spomenuo i da je Višegradska skupina investirala 35 milijuna eura kako bi pomogla Italiji u zaustavljanju krijumčarenja imigranata iz Afrike u Europu.

Višegradska skupina na optužbe EU o „manjku solidarnosti“ otvoreno je rekla kako kvote ne rješavaju probleme masovne ilegalne imigracije.

tribun

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!