Nedjelja, 31 svibnja, 2020

Prije 50 godina spalio se prosvjedujući protiv sovjetske okupacije: Projekcijom filma obilježit će se obljetnica u Zagrebu

Veleposlanstvo Republike Češke i Hrvatsko-češko društvo obilježit će 50. godišnjicu smrti Jana Palacha projekcijom filma Gorući grm, u kinu Europa u Zagrebu u četvrtak 17. siječnja u 19 sati.

Film je na češkom jeziku uz hrvatske titlove.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!

Film Gorući grm za HBO je 2013. kao trodijelnu seriju režirala svjetski poznata poljska redateljica Agnieszka Holland prema scenariju Štěpána Hulíka. Snimljena prema stvarnim događajima i likovima, ova se drama fokusira na čin češkog studenta Jana Palacha koji se 16. siječnja 1969. spalio na Václavskom trgu u Pragu protestirajući zbog sovjetske okupacije Čehoslovačke i tri dana kasnije umro.

Njegovo samospaljivanje kao događaj bez presedana u češkoj i europskoj povijesti duboko je potresao svijet i potaknuo Čehe i Slovake na otpor komunističkoj vlasti. Glavna junakinja filma je odvjetnica Dagmar Burešová (1929.–2018.) koja je zastupala Palachovu obitelj u sudskom postupku protiv zastupnika komunističkog parlamenta koji je obeščastio Palachovu žrtvu. Nakon Baršunaste revolucije 1989. Burešová je postala ministrica pravosuđa, a zatim predsjednica češkog parlamenta.

Komentari

Komentari