fbpx
Četvrtak, listopad 24, 2019

Pogledajte što su našli na dnu misterioznog kratera u Sibiru 

Ruski istraživači snimili su nevjerojatne fotografije u unutrašnjosti novonastalog kratera u Sibiru, na području koje tamošnji stanovnici zovu krajem svijeta.

Spustili su se na dubinu od 10,5 metara u nadi da će otkriti kako je rupa nastala.

– Uzeli smo uzorke zemlje, leda, plinova i zraka te smo sve izmjerili kako smo planirali, no sad će znanstvenicima trebati vremena da obrade podatke i donesu zaključak – kazao je Vladimir Puškarev, direktor Centra za arktička istraživanja.

Taj krater najveći je od tri na poluotoku Jamalu čije ime znači ‘kraj svijeta’. Promjer mu je 60 metara, dubina oko 16,5, a dno mu je zaleđeno jezero.

– Dubina jezera je oko 10.5 metara, ali je moguće da je i veća. Čekamo da znanstvenici donesu svoje zaključke. Planiramo istražiti i okolno područje – kazao je Puškarev.

Jedna od teorija stručnjaka je kako je podzemna eksplozija plina odgovorna za stvaranje kratera.

– Za sada ne vidimo nikakvu opasnost u iznenadnom pojavljivanju takvih rupa, no moramo ih proučiti kako bismo bili sigurni da razumijemo prirodu njihova nastanka i da ih se ne moramo bojati – kazao je Puškarev komentirajući hipotezu da su ruski krateri istog porijekla kao i Bermudski trokut u Atlantskom oceanu, javlja RT.

Izvor: 24sata


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> HERCEGOVINA NA NOGAMA! Arapi zaposjeli Široki! Intervenirala i policija
>>> PROMETNA NESREĆA: Dino Rađa vozeći se po autoputu mu eksplodirala guma na 145 km/h
>>> Prvo hrvatsko spaljeno selo nije zanimljivo medijima, ali ni političarima. Zašto?
>>> Američka povjesničarka otkriva Hrvatima: Zbog ovog vam se divi cijeli svijet!
Komentari

Komentari