FaH

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence najavio je kako će njegova država podržavati Izrael ako ga napadne Iran, prenose agencije.

“Opasne provokacije neće ostati bez reakcije od Izraela, Amerike i naših saveznika”, rekao je on u obraćanju na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove.

Osvrćući se na nuklearni sporazum velikih sila s Iranom, upozorio je kako će se, ako taj dokument ne bude izmijenjen u narednim mjesecima, SAD iz njega momentalno povući, prenijeli su izraelski mediji.

Pence je rekao kako će Washington djelovati protiv “iranske agresije” u drugim arenama.

“Nećemo dozvoliti da poraz [oružane grupe] Islamske države Irak i Levant postane pobjeda za Iran”, kazao je američki potpredsjednik, dodavši kako SAD “nikada neće dozvoliti da Iran razvije nuklearno oružje”.

Netanyahu: Iran se mora zaustaviti

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, koji je u nedjelju doputovao u SAD i u ponedjeljak se sastao u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, u utorak će govoriti na skupu AIPAC-a.

On je pred radni ručak s Trumpom rekao kako je Iran “najveći izazov na Bliskom istoku” i kako se “mora zaustaviti”.

Poslije toga Netanyahu je, u obraćanju izraelskim novinarima, naveo kako je Iran bio glavna tema njegovih razgovora s Trumpom, a kako su odnosima s Palestincima posvetili tek jednu četvrtinu vremena.

On je njih optužio kako “pokušavaju pobjeći od pregovora, ili, u najmanju ruku, ne žure ka [pregovaračkom] stolu”.

Izvor: Agencije

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!