epa06120825 US Vice President Mike Pence (L) and Montenegrian Prime Minister Dusko Markovic (R) shake hands during a joint press conference following their meeting in Podgorica, Montenegro, 02 August 2017. Pence will attend the Adriatic Charter Summit, to be hosted by Montenegro and the Republic of Macedonia in Podgorica. EPA/BORIS PEJOVIC

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u srijedu u Podgorici kako je budućnost jugoistočne Europe na Zapadu i da će SAD raditi na izgradnji sve boljih odnosa između “europske zajednice, zapadnog Balkana i NATO-a“.

Pence je u utorak navečer stigao u Crnu Goru, u sklopu turneje po prozapadnim zemljama koje se nalaze u središtu borbe za premoć između NATO-a i Rusije.

“Prenosim pozdrave predsjednika Donalda Trumpa koji me poslao ovamo u znak našeg savezništva u NATO-u i velikog poštovanja koje imamo za vaš narod i državu“, rekao je novinarima Pence nakon susreta s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Crna Gora je članicom Saveza postala je u lipnju, u vrijeme jako pogoršanih odnosa s Rusijom.

Pence je istaknuo da su Americi svi saveznici jednako važni, bez obzira na njihovu veličinu.

“Budućnost zapadnog Balkana, čvrsto vjerujemo, je na Zapadu i radujemo se da ćemo raditi na izgradnji sve boljih odnosa između europske zajednice, zapadnog Balkana i NATO-a“, poručio je drugi čovjek SAD-a.

Marković je zahvalio je Penceu na dolasku u Crnu Goru. “Uvjeren sam da će naši razgovori dodatno osnažiti odlučnost da obogatimo našu suradnju, prije svega na gospodarskom planu.“, rekao je.

U Podgorici će se u srijedu održati sastanka čelnika država Američko-jadranske povelje (A5) – Hrvatske, BiH, Albanije, Makedonije i Crne Gore. Na sumitu će sudjelovati i premijeri država promatrača Srbije, Kosova i Slovenije

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će premijer Andrej Plenković. (Hina)

Foto: Epa

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!