Petak, 13 prosinca, 2019

Pence kaže da je budućnost jugoistočne Europe na Zapadu

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u srijedu u Podgorici kako je budućnost jugoistočne Europe na Zapadu i da će SAD raditi na izgradnji sve boljih odnosa između “europske zajednice, zapadnog Balkana i NATO-a“.

Pence je u utorak navečer stigao u Crnu Goru, u sklopu turneje po prozapadnim zemljama koje se nalaze u središtu borbe za premoć između NATO-a i Rusije.

“Prenosim pozdrave predsjednika Donalda Trumpa koji me poslao ovamo u znak našeg savezništva u NATO-u i velikog poštovanja koje imamo za vaš narod i državu“, rekao je novinarima Pence nakon susreta s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Crna Gora je članicom Saveza postala je u lipnju, u vrijeme jako pogoršanih odnosa s Rusijom.

Pence je istaknuo da su Americi svi saveznici jednako važni, bez obzira na njihovu veličinu.

“Budućnost zapadnog Balkana, čvrsto vjerujemo, je na Zapadu i radujemo se da ćemo raditi na izgradnji sve boljih odnosa između europske zajednice, zapadnog Balkana i NATO-a“, poručio je drugi čovjek SAD-a.

Marković je zahvalio je Penceu na dolasku u Crnu Goru. “Uvjeren sam da će naši razgovori dodatno osnažiti odlučnost da obogatimo našu suradnju, prije svega na gospodarskom planu.“, rekao je.

U Podgorici će se u srijedu održati sastanka čelnika država Američko-jadranske povelje (A5) – Hrvatske, BiH, Albanije, Makedonije i Crne Gore. Na sumitu će sudjelovati i premijeri država promatrača Srbije, Kosova i Slovenije

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će premijer Andrej Plenković. (Hina)

Foto: Epa

Komentari

Komentari