Nedjelja, 29 ožujka, 2020

Papa pozvao države G20 da daju prioritet siromašnima

Svjetski čelnici koji sudjeluju na summitu G20 u Hamburgu moraju dati “apsolutni prioritet” problemima siromašnih i marginaliziranih, kao i zaustavljanju ratova, poručio je u petak papa Franjo.

“Treba dati apsolutni prioritet siromašnima, izbjeglicama, onima koji pate, evakuiranima i isključenima, bez obzira na nacionalnost, rasu, vjeru i kulturu, te odbaciti oružane sukobe”, napisao je papa Franjo u pismu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja je domaćin summita.

Papa smatra kako je cilj država G20 o postizanju uključivijeg i održivijeg svjetskog ekonomskog rasta “neodvojiv od potrebe suočavanja s aktualnim sukobima i svjetskim problemom migracija”.

Čelnik Katoličke crkve ukazao je i na “tragičnu situaciju u Južnom Sudanu, regiji oko jezera Čad, na Rogu Afrike i u Jemenu, gdje 30 milijuna ljudi nema dovoljno hrane i vode za preživjeti”.

U poruci koja se može protumačiti kao kritika Sjedinjenih Država zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, Franjo je pozvao čelnike G20 da “poštuju međunarodne dogovore i nastave s promicanjem multilateralnog pristupa”.

“Od Boga tražim blagoslov susreta u Hamburgu i svakog pokušaja međunarodne zajednice da oblikuje novo razdoblje razvoja koje bi bilo inovativno, povezano, održivo, koje poštuje okoliš i uključuje sve narode i pojedince”, zaključio je. (Hina)

Foto: EPA

Komentari

Komentari