Da se propagandnom i manipuliranjem javnošću može progurati svaka namjera i svaka ideja, poznato je svima onima koji više i pažljivije prate zbilju.
Sve to nije slučajno već je “planski pripremljeno” uočio je američki sociolog Joseph P. Overton.
Promatranjem medija i javnosti došao je do zaključka, da za svaku ideju, za svaki problem u društvu, postoji jedan takozvani “prozor mogućnosti”. Unutar tog prozora, postoji opcija, “diskutirati o jednoj ideji, tu ideju javno podržati, forsirati i na koncu pokušati, tu ideju statuirati u obliku zakona i legalizirati je”.
Ta metoda planske javne manipulacije ljudi, nazvana je po njemu “Overtonov prozor“.
Riječ je o jednoj finoj tehnici manipulacije, koja je učinkovita, jer se sprovodi sustavno i subtilno, tako da žrtva (dakle javnost), uopće ne primjećuju da ih se manipulira.
Dakle, suludu ideju progurati kao normalnu i pokušati je legalizirati.
Korak po korak, od faze nezamislivo ka fazi radikalno, pod floskulama “pravo na slobodno mišljenje”, o “svemu se može i smije diskutirati”.

Metoda manipulacije najlakše prolazi u takozvanim “tolerantnim” društvima. U društvima koja nemaju nikakve ideale, i koja ne razlikuju dobro i zlo.
Nema etike, ni morala. A što ima? Ima takozvano “pravo na mišljenje” – koje se sve više pretvara na pravo na dehumanizaciju. Pred našim očima padaju jedna za drugom granice, koje su dosada štitile društvo od pada u provaliju samouništenja. Sada je put ka tom samouništrenju otvoren.
Često se može čuti ono: ma dajte budite konačno u 21. stoljeću! Hmm, onda se već možemo naježiti što će postati normalno u 22. stoljeću.
Prije par godina je takozvano “Etičko vijeće” u Njemačkoj preporučilo da se incest legalizira, o čemu su izvjestili i hrvatski mediji. Vijeće je zaključilo da su “seksualno samoodređenje” i privatna sloboda onih koji žive u incestualnim odnosima važniji, nego sve ostalo. Nema veze što su ti odnosi bolesni i perverzni i što se u njima često rađaju mentalno zaostala djeca. To “etičko vijeće” ima samo savjetodavni karakter, ali ovakve preporuke imaju upravo tu svrhu, postepenog “probijanja leda” u javnosti, da se po metodi “Overtonovog prozora” savlada jedna točka, pa da se kreće na slijedeću. I sve tako redom.

Izvor i više na: https://www.newstatesman.com/politics/2015/04/what-overton-window

Ivan Remeta

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!