Subota, 4 travnja, 2020

Osnivačica inkluzivne džamije u Njemačkoj: Turska pokušava ‘uništiti’ liberalni islam

Turski utjecaj na njemačke džamije treba ograničiti kako bi se promicao liberalni islam u Njemačkoj, ustvrdila je ovih dana osnivačica prve inkluzivne džamije u Berlinu.

Feministička aktivistkinja Seyran Ates otvorila je u lipnju u Berlinu džamiju, nazvanu Ibd Rushd-Goethe, kako bi se omogućilo muslimanima različitog roda, spola i pripadnosti različitim interpretacijama islama da se zajedno mole.

Samo tjedan dana nakon toga u Egiptu je izdana fetva, mišljenje koje izdaje vjerski autoritet, obično muftija, te su je napale vjerske vlasti u Turskoj.

“Većina novca za džamije u Njemačkoj pristiže iz Turske, oni plaćaju kako bi uništili naše vrijednosti”, kaže ova odvjetnica, koja je rođena u Turskoj, govoreći u otvorenoj kući u sklopu džamije koja se nalazi u berlinskom kvartu Moabit.

U Njemačkoj turska zajednica koja tamo živi broji 3 milijuna ljudi. Islamsko obrazovanje u zemlji vode muslimanske skupine nad kojima njemačke vlasti imaju vrlo malo ili uopće nemaju kontrole.

Većina imama su turski klerici koje u Njemačku šalje Ankara.

“Mi trebamo obučiti vlastite imame”, kaže Ludovic-Mohamed Zahed, imam homoseksualne orijentacije i osnivač prve francuske inkluzivne džamije, koji u Berlinu govori o istom problemu zajedno s Ates.

“Većina imama koji propovijedaju u Europi školovani su u zemljama poput Nigerije ili Maroka”, kaže on. “Nažalost nema političke volje kako bi se osiguralo da se imami obučavaju u Europi”, dodaje.

Džamija Ibn Rushd-Goethe dobila je ime po muslimanskom filozofu koji je inkorporirao grčku filozofiju te po Johannu Wolfgangu von Goetheu, koji je bio fasciniran bliskoistočnom poezijom.

Otvorena je za sunitsku, šijitsku, sufijsku i druge interpretacije islama, no ne dopušta ulazak ženama koje nose velove što pokrivaju cijelo lice, za koje Ates kaže da su više političko nego li vjersko simboličko obilježje.

Fatva koja je stigla iz Egipta uslijedila je samo tjedan dana nakon otvaranja, a otvaranje džamije napale su i vjerske vlasti u Turskoj, ustvrdivši da iza inicijative stoji Fethullah Gullen, klerik koji živi u Americi i kojega Turska krivi za neuspjeli puč izveden u toj zemlji u srpnju prošle godine.

No aktivistkinja Ates tvrdi da, unatoč tome, velika većina mailova koje je njena organizacija dobila sadrži riječi “ohrabrenja da nastave” s inicijativom. Ona ističe kako je pozitivan odjek zabilježen i u drugim zemljama poput Sjedinjenih Država, Australije i Pakistana.

Ates predstavlja kontroverznu figuru u turskoj zajednici u Njemačkoj. Godine 2009. našla se na udaru zbog objavljivanja knjige nazvane “Islam treba seksualnu revoluciju”, u kojoj se navodi kako se u islamskom svijetu mora pokrenuti proces koji će voditi seksualnom samoodređenju.  (Hina)

Foto: EPA

Komentari

Komentari