fbpx
Četvrtak, listopad 17, 2019

Oni nešto znaju – Rothschildov list upozorava na kraj hegemonije dolara

Za mnoge financijere, ekonomiste i političke stručnjake je status američkog dolara kao globalne rezervne još uvijek neupitan. Ali mnogi priznati stručnjaci na Zapadu i nisu tako sigurni u tu tvrdnju. Štoviše, oni vjeruju da će neupitna vladavina dolara u svjetskom financijskom sustavu završiti i da je samo pitanje vremena. Po svemu sudeći, ako Donald Trump ne promijeni svoju politiku, to će se dogoditi vrlo brzo.

Sve do nedavno su američki saveznici mogli kritizirati politiku Washingtona samo riječima, ali su zapravo poslušno ispunjavali sve zapovijedi američke uprave. Čini se da su sada došla potpuno drugačija vremena.

Znak za europsku pobunu protiv Sjedinjenih Država je bilo američko povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma. Zbog ovog koraka su Donalda Trump opisali kao nepouzdanog partnera koji je u stanju kršiti gospodarske i političke sporazume ne uzimajući u obzir interese saveznika. Trump je to potvrdio i odustajanjem od dogovorenih izravnih pregovora sa Sjevernom Korejom.

Zbog straha da će SAD dolar koristiti kao polugu pritiska, mnoge zemlje, uključujući i američke saveznike, počele su tražiti alternativu američkoj valuti.

Ozbiljan signal za Amerikance je bilo odbijanje Njemačke, Francuske i Velike Britanije da podrže SAD oko iranskog pitanja. Štoviše, ove su zemlje pokrenule proces tranzicije u transakcijama s Iranom s dolara na euro.

Još jedan “alarm” se upalio kada je 21. svibnja Londonska burza metala (London Metal Exchange) osigurala mogućnost sklapanja ugovora u kineskim juanima (SCMP).

Zapadni mediji o propasti carstva dolara

Mnogi zapadni mediji kritiziraju kratkovidnu politiku aktualne američke uprave i predviđaju brz nestanak dolara s velike svjetske scene.

Financial Times je u jednom od svojih izdanja napisao: “Logično je da motivacija za korištenje dolara u izračunu cijena gotovo svih ugovora za naftu i druge robe postaje slabija.”

“Iskustvo s kraja 2017. i siječnja 2018. godine sugerira da rastuća razlika u tečaju ne može biti dovoljna za zaštitu i globalni investitori u razdoblju smanjene politike divergencije žele smanjiti izloženost dolaru”, za Financial Times početkom ovog mjeseca piše Dave Shellock.

Časopis The Economist, čiji su suvlasnici obitelj Rothschild, ističe kako doba vladavine dolara neizbježno završava, a Trumpova politika sankcija i stalno kršenje sporazuma i obećanja će znatno ubrzati taj proces.

The Economist podsjeća američku administraciju da njezino najmoćnije oružje nije vojna sila, nego globalna hegemonija dolara, koja nestaje zbog neopreznih i ishitrenih nametanja sankcija.

Prije su se američki i europski interesi podudarali i Europljani su pružali podršku dolaru. Sada su Sjedinjene Države ušle u sukob s Europom, iako time djeluju suprotno vlastitim interesima.

Američki novinar Ben Holland za Bloomberg piše da su njemački ekonomisti zabilježili nerazmjerno veliku štetu koju Njemačka trpi zbog antiruskih sankcija. Ispada da najveće gubitke nije pretrpjela Rusija, nego Njemačka koja je izgubila 44 milijarde dolara ili 40% od ukupnog iznosa gubitaka uzrokovanih sankcijama. Američki gubici su iznosili samo 0,6%.

Logično je da se Europljani počnu pitati kakav nam je to saveznik? Možda bi europskim zemljama bilo bolje da se ujedine s Rusijom i Kinom, čime bi Sjedinjenim Državama oduzele glavnu polugu pritiska? Sve dok je dolar glavna svjetska valuta, većina svjetskih zemalja ne može tvrditi da je potpuno neovisna.

No, počinju se događati velike stvari, posebice ako o tome pišu Bloomberg, Financial Times i The Economist. Nakon odluke o mogućnosti sklapanja ugovora za prodaju nafte u juanima na burzi u Šangaju, odluke burze metala u Londonu da postupi isto, što je vjerojatno uzrokovano nametanjem američkih carina na čelik i aluminij, te europskih napora da se poslovi s Iranom umjesto dolara obračunavaju i plaćaju u euru, upitno je koliko dugo će trajati “neupitna hegemonija carstva dolara”?

Autor: L. R./Logicno

Komentari

Komentari