Petak, 29 svibnja, 2020

(VIDEO) “Ostavite se vježbanja, kornjača ne radi ništa i živi 450 godina”, kaže dr. Ubiratan

Dr. Paulo Ubiratan medicinski je direktor bolnice Porto Alegre u Brazilu, a u jednom intervjuu na lokalnoj TV, gdje su ga pitali o hrani i sportu, dao je nekoliko, najblaže rečeno, neobičnih izjava koje izlaze iz okvira uobičajenih liječničkih savjeta, a koje su postale viralne i proširile se internetom. Ovo su neke od njih:

P: Kardiovaskularne vježbe produžuju život, je li to istina?

O: Srce je stvoreno da tuče određeni broj puta. Ne trošite to na vježbe. Njegov će životni vijek biti potrošen, bez obzira na njegovu upotrebu. Ubrzavanje vašeg srca neće učiniti da dulje živite. To je kao da kažete da možete produžiti životni vijek automobila vozeći brže. Želite li živjeti duže? Odmarajte se.

P: Trebam li prestati jesti crveno meso i jesti više voća i povrća?

O: Morate razumjeti logistiku učinkovitosti hrane. Što krave jedu? Trava i kukuruz. Dakle, odrezak je najučinkovitiji mehanizam za stavljanje povrća u vaš sustav. Trebate li jesti žitarice? Pa, jedite piletinu.

P: Trebamo li smanjiti konzumaciju alkohola?

O: Nema šanse. Vino se pravi od voća. Rakija je destilirano vino, što znači da se iz ploda uklanja voda kako bi se više iz nje izvuklo. Pivo se također proizvodi od žitarica. Nemojte previše ograničavati potrošnju.

Popijte pola čaše vina s obrokom, bolje crno vino (ali uvijek manje od ¼ litre, vina od 12 °!), Ono pomaže u probavi i također malo smanjuje napetost.

P: Koje su prednosti redovnog programa vježbanja?

O: Moja filozofija je: ako vas ništa ne boli, ne radite ništa. Tjelesne vježbe trebaju biti umjerene, bez napora i popraćene mentalnim vježbama. Sjedeći život nije dobar jer atrofira organizam. U dobi od 40-50 godina ne biste trebali vježbati dulje od pola sata bez pauze …

Kitovi ubojice cijelog života plivaju, jedu ribu i piju vodu, a usprkos tome su debeli. Zečevi trče i skaču non-stop, a žive najviše 15 godina. Kornjača ne trči i ne radi ništa pa živi 450 godina! Zato se okanite vježbanja.

P: Je li je čokolada loša?

O: Što je čokolada? Čokolada je kakao. Još jedan predstavnik biljne hrane. To je hrana za sreću. U životu vam ne treba biti cilj postati lijep leš. Životni put trebate započeti s kriglom piva u jednoj ruci, sendvičem u drugoj, a završite ga umorni, iskorištenog tijela vičući: Hura! Hvala! Vrijedilo je! Sjajan život! Odličan životni put!”

P: Gimnastika pomaže smanjiti pretilost?

O: Apsolutno ne. Sve što ćete postići vježbom mišića je da ćete povećati veličinu mišića.

Šali li se doktor, ili misli ozbiljno? Pa, sjetite se da je čovjek koji je zaludio svijet joggingom, James F. Fixx, umro 1984. godine džogirajući – u dobi od 52 godine. Keithu Richardsu je 76 godina, i upravo je na svjetskoj turneji s Rolling Stonesima…

Komentari

Komentari