Petak, 13 prosinca, 2019

“ODURNO JE BITI CRNAC U ITALIJI” Balotelli rasplakao zemlju priznanjem što mu sve rade

Mario Balloteli nakon četiri se godine vratio u reprezentaciju Italije i to spektakularnim golom protiv Saudijske Arabije u St. Gallenu. Ali njegov veliki povratak zasjenilo je najnovije rasističko vrijeđanje koje je pretrpio. Talijanski “navijači” na tribinama stadiona u Švicarskoj razvili su transparent s natpisom “Moj kapetan je talijanske krvi”, poruku kako ne žele da Balo nosi traku Azzurra.

Balotellija, koji je cijelu karijeru u Italiji meta najružnijih rasističkih uvreda, to je silno rastužilo, kao i sve normalne Talijane. La Gazzetta dello Sport tim povodom citirala je dijelove knjige Demoni autora Alessandra Alciata, u kojoj slavni nogometaš detaljno navodi predrasude i uvrede koje ga zbog boje kože prate od najranijeg djetinjstva do danas, prenosi index.hr.

Nakon što je vidio spomenuti transparent, Balotelli je komentirao: “Naravno, imao bih neusporedivo manje problema u životu da sam bijelac. Ali ti problemi napravili su me jačom osobom, pri čemu sam imao veliku podršku. Primam jako puno pisama od djece koja me smatraju primjerom kako nikada ne treba spustiti glavu pred rasističkim napadima.”

Balotelli u spomenutoj knjizi ne bira riječi kada opisuje kako se osjeća dok sluša i gleda kako ga u Italiji vrijeđaju. “U ovoj zemlji često je odvratno biti crnac”, opisuje kako je teško biti građanin Italije takve boje kože, te posebno crni talijanski nogometaš: “18 godina su mi zabijali vrata u lice, ne samo što se tiče zahtjeva za talijanskim državljanstvom nego i prihvaćanja u društvu. U školi kada bi nešto nestalo ili bilo ukradeno, uvijek sam bio prvi osumnjičenik. Ali jedan događaj nikada neću zaboraviti i tada nisam mogao prestati plakati: Jedva sam dočekao napraviti domaću zadaću, jer sam znao da će me mama onda pustiti da odem igrati nogomet. Tako je i bilo, ali kada sam došao na igralište, ostala djeca nisu mi dala da im se priključim. Pitao sam ih zašto, a odgovor je bio: Zato, Mario, što si crn.”

To što je postao igrač velikog kluba i reprezentativac Italije nimalo nije olakšalo njegov položaj, upravo suprotno: “2009. smatram godinom kada sam odrastao, ali zbog dva jako ružna događaja vezana za nogomet. Igrao sam za Inter derbi protiv Juventusa, čiji su mi navijači vikali: Majmune, crnjo, vrati se u Afriku. Glasali su se majmunski kada bih primio loptu. Dva mjeseca kasnije, sjedio sam za stolom u rimskom kafiću s kolegama iz mlade reprezentacije Italije, kada su nam prišla dva tipa na skuteru i počeli mi dobacivati: Crnjo, smrdljiva crnčugo, crno govno. Zatim su usporili, prišli bliže našem stolu i gađali me bananama. Promašili su, umjesto mene pogodili su konobaricu.”

Balotelli ističe da Italiju smatra svojom jedinom domovinom, za čiju reprezentaciju mu je čast igrati, ali da i u dresu Italije mora gledati transparente kao što je onaj s početka teksta te slušati ono što su mu dobacivali kada je došao na prvo okupljanje sa seniorskom reprezentacijom: “Bio je to moj prvi trening u Covercianu, kampu Azzurra. Nažalost, pamtim ga po tome što su mi s ulice vikali: Nema talijanskih crnčuga. Ti ljudi morali bi znati da je srednji vijek davno završio.”/HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> (FOTO) ŠOKANTNA PORUKA: Šešelj posjetio ”Legiju” u zatvoru, pogledajte što piše na papiru koji mu je dao ubojica

>>>  DODIK: Moramo stajati na liniji obrane prava Hrvata. Kad bi se Bošnjaci obračunali s njima, Srbi bi bili na redu

>>> Ostojić o referendumu: “Oni mogu reći kako misle da imaju dovoljno potpisa, ali…”

>>> POČELA VLADINA KAMPANJA? Plenković napao referendum o izbornom zakonu

Komentari

Komentari