Utorak, 25 veljače, 2020

Njemačka: Rasprava oko imenovanja ulica po Hitlerovom generalu, veterani su mu digli spomenik a sin bio gradonačelnik Stuttgarta

Žustra rasprava izbila je u Njemačkoj oko upotrebe imena Erwina Rommela, slavnog njemačkog feldmaršala u Drugom svjetskom ratu kojega je Hitler natjerao na samoubojstvo, uoči 75. godišnjice njegove smrti u ponedjeljak.

Lijeva stranka proizašla iz nekadašnjih komunista, Zeleni, sindikati i udruge ratnih stradalnika zatražili su u četvrtak da se promijeni naziv Rommelove ulice u gradiću Aalenu na jugu Njemačke u kojem je vojskovođa odrastao.

“U demokraciji ne bi trebalo štovati naciste, one koji su od njih profitirali i one koji slave njegove izuzetne zasluge””, istaknuli su u zajedničkom priopćenju. S druge strane, pobornici spomenika ističu da je Rommel bio na glasu kao izuzetno pošten, fer prema ratnim zarobljenicima i civilima, i da je bio uzoran kavalir i gentleman po svim kriterijima, bez i natruha sumnji da bi bio odgovoran za bilo kakve zločine.

Erwin Johannes Eugen Rommel (1891.-1944.) bio je jedan je od najsposobnijih i najcjenjenijih njemačkih generala u Drugom svjetskom ratu. Zbog izvrsnih postignuća u Africi dobio je nadimak Wüstenfuchs (Pustinjska lisica).

Dovodi ga se u vezu s urotom da se ubije Hitler, iako samo rijetki povjesničari smatraju da je znao za atentat. Prije kraja rata je zbog sumnje da je sudjelovao u uroti prisiljen na samoubojstvo, ali je pokopan uz najviše počasti i njegovo su ime nacisti i dalje koristili u promidžbene svrhe.

Brojni su Židovi u u sjevernoafričkoj židovskoj zajednici smatrali da su bili pošteđeni sudbine koju su Židovi pretrpjeli u Europi upravo zbog djelovanja Afričkog korpusa, predvođenog Rommelom.

Također je dobro poznato da je odbijao pogubiti zarobljene židovske zarobljenike i mrzio korištenje robovskog rada. Što se njegovih vlastitih vojnika tiče, Rommel je u više navrata odbijao naredbe izravno od Hitlera. Kad mu je, na kraju druge bitke za El Alamein, Hitler izravno zapovjedio da se ne povlače i da pokaže svojim vojnicima „nikakav drugi put osim one do pobjede ili smrti“ Rommel je, znajući da je nemoguće pobijediti Britance koji su napadali s višestruko većim snagama, odlučio ignorirati Fuhrera i poveo svoj korpus preko Sjeverne Afrike do Tunisa, umjesto da se suoči sa smrću u pijesku.

Lokalne vlasti u Aalenu, oko 70 kilometara istočno od Stuttgarta će nakon javne rasprave odlučiti o tome hoće li ulicu nazvati po Romellovu sinu Manfredu, uvaženom bivšem gradonačelniku Stuttgarta koji je umro 2013.

Istovremeno, gradsko vijeće Heidenheima na Brenzu, u kojem je feldmaršal rođen, razmatraju alternative spomeniku “Pustinjskoj lisici” koji su 1961. podigli veterani njemačkog Afričkog korpusa koji je Rommel vodio u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Bernhard Ilg podupire prijedlog da se postavi spomenik žrtvama nagaznih mina, referirajući se na činjenicu da je Rommel postavio golemi broj mina na sjeveru Afrike.

Zasad, međutim, nitko ne razmatra mogućnost da se izmijeni naziv Rommelove vojarne u Dornstadtu kod Ulma, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane.

 

Komentari

Komentari