Nedjelja, 29 ožujka, 2020

Nema reakcije vlasti u Srbiji na antihrvatske grafite, dok se u Hrvatskoj za antisrpske provode masovna uhićenja

Domari Osnovne škole „Filip Kljajić“ u Beogradu su jučer, nakon što je ravnatelj dulje vrijeme odbijao reagirati a vlasti se nisu oglavašale, prebojali grafite s izrazima mržnje spram Hrvata. Grafiti su stajali na školi desetak dana, a prebojani su tek nakon objave u medijima.

DSHV je zahvalio domarima istodobno izrazivši zabrinutost zbog ponovnog izostanka bilo kakve reakcije službenih institucija u Republici Srbiji glede prijetećih poruka upućenih Hrvatima u javnom prostoru.

Nepoznati autori su na OŠ „Filip Kljajić“ ćirilicom, plavim i crvenim sprejom, uz križeve s četiri “S” ispisali – među ostalim – “Četnici – granate na Hrvate”, “Knin je Srbija”, “Vukovar”, “Smrt komunizmu”, “Vojska Republike Srpske”, “Živeo đeneral Draža”, “Ratko  “Ja sam četnik”, “Djevojke vole samo četnike”.

Grafiti su ispisani na zidu pored školskih sportskih terena za mali nogomet i košarku, pored stubišta kojim se s ulice ulazi u dvorište škole, te na bočnim zidovima školske zgrade, a svakodnevno ih gledaju učenici u dobi od sedam do 15 godina i rodtitelji koji najmlađe đake dovode na nastavu, ali i prolaznici jer se grafiti vide i sa ulice.

„Prvotnu argumentaciju koju je pojedinim medijima iznio ravnatelj škole držimo pomalo uvredljivom jer je izostanak uklanjanja grafita mržnje pravdao nedostatkom sredstava, a nastojanje da se uklanjanje grafita stavi u nadležnost nastavnice likovnog i njezinih učenika smatramo simpatičnim, no ne i primjerenim, jer ono treba biti poduzeto od nadležnih institucija i mjerodavnih tijela“, navodi se u priopćenju DSHV-a.

“Vlast u Srbiji svoju pozornost usmjerava na slične događaje u susjednim zemljama”

Stoga još jednom izražavamo zabrinutost zbog izostanka reakcije državnih institucija i nositelja vlasti, koji se ne očituju zbog ovakvih pojava u srbijanskome društvu, dok istodobno svoju pozornost usmjeravaju na slične događaje koji se zbivaju u susjednim zemljama, dodaje se u priopćenju jedine političke stranke hrvatske manjine u Srbiji.

„U društvu koje je posvećeno europskim integracijama, kao što je slučaj u Srbiji, ovakve negativne pojave institucije Republike Srbije moraju ne samo javno osuditi već adekvatno sankcionirati. Tim prije, jer Hrvati u Republici Srbiji i njihove institucije nastoje biti integralnim dijelom srbijanskog društva, predstavljaju zajednicu koja je i jedna od najsnažnije proeuropski orijentiranih te nastoji dati svoj puni doprinos napretku Srbije u EU integracijama“, ističe se u dopisu DSHV-a u kojem se zaključuje da izostanak reakcije državnih tijela dodatno u hrvatsku zajednicu unosi nemir i strah.

Ovo je drugi slučaj ispisivanja antihrvatskih grafita u posljednjih dvadesetak dana.

Početkom rujna u Novome Sadu osvanula je prijeteća poruka „Ubij Hrvata da šiptar nema brata“, što je gradska služba po dojavi medija brzo prebojala.

U komentaru za Radio Slobodna Europa Aleksandar Popov iz organizacije civilnog društva „Centar za regionalizam“ kaže da je očigledno da se društvena klima u proteklih nekoliko godina promijenila nagore.

„Ovi grafiti su znak da ono što se događa općenito u društvu i poruke koje se šalju putem raznih medija ili od naših političara padaju na plodno tle, posebno kod mladih koji nemaju dovoljno životnog iskustva, koji nažalost žive u jednoj zatrovanoj atmosferi i koji su zbog takve atmosfere skloni nacionalističkim ispadima“, naveo je Popov.

STVARA SE NOVA VELIKA SRBIJA? U Beogradu se rodio najopasniji plan u zadnjih 20 godina, moglo bi zakuhati strašno zlo u regiji

U Beogradu završeno suđenje hrvatskim navijačima, čekaju se odluke suda

Komentari

Komentari