Utorak, 4 kolovoza, 2020

Najnovije arheološko otkriće potvrđuje fantastičnu biblijsku istinu o kralju Davidu

Arheolozi su iskopali stari zid koji datira iz 10. stoljeća prije Krista u južnoj izraelskoj pokrajini Arava. Neki stručnjaci tvrde da je zid povezan sa pričom u kojoj je kralj David osvojio zemlju Edom, opisanu u 2. Samuelovoj 8,13.

Breaking Isreal News izvještava da je pronađeno mjesto za topljenje bakra pokraj zida, u Timna rudnicima bakra.

„Imamo mnoštvo arheoloških dokaza da bismo odredili da radnici koji su radili u rudnicima Timna nisu bili skromni robovi, kao što se mislilo, nego stručni kopači koji su nadgledali kompleks i koji su nadgledali šegrte,“ rekao je Erez Ben-Yosef sa telavivskog sveučilišta, glavni zaduženi za tim koji je otkrio strukture.

„U današnje vrijeme otkrivamo sve više i više dokaza o koncentriranom, hijerarhijski uređenom društvu koje je intenzivno surađivalo sa svojim susjedima, što se slaže s tekstovima pronađenim u Bibliji i drugim izvorima,“ dodao je.

Broj kamenja pronađenih na mjestu isto bi tako moglo posložiti kao dokaz o bitci koja se spominje u 2. Samuelovoj 8,13, rekli su istraživači.

Live Science je podrobnije pojasnio iskopavanja – da su arheolozi pronašli utvrđenu vratnicu sa stajama za magarce i tvornicu za topljenje bakra, koja se zvala Brdo Robova u Timna Dolini.

„Ogromna nalazišta bakra u južnom Levantu bila su iskorištavana stoljećima. Ovaj popularni kamp prvi je puta identificirao 1930-ih godina poznati američki biblijski arheolog Nelson GLueck,“ objasnio je izvještaj.

„On je to nazvao Brdo Robova, teoretizirajući da su ogromne zidine oko područja služile da zadrže porobljene radnike da ne pobjegnu u pustinju.“

Ben-Yosef je otkrio da je bakar u to doba imao veliku važnost za vojsku, no isto je tako bio problem proizvoditi ga.

„Zbog toga što je bakar-kao ulje danas- bio najtraženija roba, bio je važan za vojne pohode. Otkriće utvrde ukazuje na period ozbiljne nestabilnosti i vojnih prijetnji u to doba u regiji,“ rekao je.

Eric Metaxas, evangelički govornik i autor bestsellera ukazao je u tekstu za The Christian Post kako su zadnjih par godina pronađena bitna arheološka otkrića vezana za Bibliju.

Otkrića vezana za eru kralja Davida su brojna, a u travnju 2014. godine izraelski su arheolozi tvrdili da je legendarna utvrda koju je kralj David osvojio u pohodu na Jeruzalem pronađena.

„Ovo je tvrđava kralja Davida, ovo je tvrđava Ziona, a ovo je ono što je kralj David uzeo od Jebusejaca,“ rekao je arheolog Eli Shukron, koji je prije radio za izraelski Antiques Authority, govoreći o 10 milijuna dolara vrijednom arheološkom projektu.

„Cijela lokacija se može savršeno usporediti s Biblijom“, dodao je.

Izvor novizivot net


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> U HRVATSKU SE VRATILO 26 TISUĆA LJUDI, MEĐU NJIMA I MELITA (28): ‘Na recepciji sam zarađivala novac koji sam ovdje mogla samo sanjati’
>>> DŽIHADISTI DOLAZE! EUROPA NAS UPOZORAVA: ‘Riječ je o 40 tisuća povratnika iz Iraka i Sirije, kod vas su sa zadatkom’
>>> Što bi bilo s našim gradovima na moru da se otopi sav led?
>>> Ovo je 200 najčešćih prezimena u Hrvatskoj, provjerite je li i vaše među njima!
Komentari

Komentari