Srijeda, 12 kolovoza, 2020

MERKEL U PROBLEMIMA: Novi izbori izgledni no svi se boje AfDa

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak kako održavanje novih izbora smatra boljom opcijom nego da predvodi manjinsku vladu, nakon što su tijekom noći propali pregovori o formiranju tročlane koalicije.

“Moje je mišljenje da bi novi izbori bili bolja opcija”, rekla je u intervjuu njemačkoj televiziji ARD.

Istaknula je da njezini planovi nisu da bude kancelarka u manjinskoj vladi te da joj je cilj izgradnja stabilne vlade “koja ne bi trebala za svaku odluku tražiti većinu”.

“Nemam manjinsku vladu u svojim planovima.. Neću danas reći da nikada na to neću pristati ali sam vrlo skeptična i mislim da bi zato novi izbori bili bolje rješenje”, kazala je.

Pritom je izrazila spremnost da predvodi konzervativce na novim izborima.

Upitana o mogućnosti formiranja još jedne “velike” koalicije sa socijaldemokratima, Merkel je kazala da će pričekati na razgovore svoje stranke s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Steinmeier je rekao u ponedjeljak da za sada neće sazvati prijevremene izbore nego da umjesto toga planira razgovarati s čelnicima političkih stranaka.

Steinmeier je rekao da će razgovarati s čelnicima CDU-a, liberala (FDP) i Zelenih koji se nisu uspjeli dogovoriti o formiranju nove koalicijske vlade.

Rekao je da nije moguće “jednostavno vratiti stvar biračima.”

“Očekujem da svi budu spremni na razgovore kako bi omogućili formiranje vlade”, rekao je.

Martin Schulz, vođa njemačkog SPD-a, stranke koja je u ponedjeljak ponovila kako ne želi sudjelovati u stvaranju koalicije, kazao je kako bi se sa Steinmeierom trebao sastati u srijedu i da ga njemačka kancelarka Angela Merkel nije kontaktirala.

Liberali su u nedjelju navečer napustili pregovore s Merkeličinom konzervativnom koalicijom CDU/CSU i Zelenima, ustvrdivši da tri strane nisu uspjele postići kompromis o ključnim pitanjima poput imigranata i zaštite okoliša. Hina

U međuvremenu se oglasila Alternativa za Njemačku (AfD), koja traži ostavku kancelarke i hitno raspisivanje novih izbora. Međutim, Angela Merkel i ostale stranke u Bundestagu se boje scenarija u kojem bi AfD dobio još više zastupničkih mjesta nego na izborima u rujnu.

Čelnici stranke Alternative za Njemačku, Alexander Gauland i Alice Weidel, pozvali su predsjednicu demokršćana Angelu Merkel da odstupi s mjesta od kancelarke Njemačke.

“Gospođa Merkel nije uspjela i vrijeme je da napusti mjesto kancelarke”, rekao je Gauland.

Komentari

Komentari