Srijeda, 27 svibnja, 2020

‘Merkel je zapravo poražena, AfD dobiva 80 mandata

Gotovo 62 milijuna birača u Njemačkoj danas bira novi saziv Bundestaga. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, demokršćanska Unija CDU/CSU Angele Merkel mogla bi osvojiti između 34 i 36 posto glasova. Merkel je tako na pragu 4.mandata zaredom, no pitanje je s kim će u koaliciju.

Prve rezultate izlaznih anketa nakon zatvaranja birališta u Njemačkoj za N1 televiziju je prokomentirao urednik Deutsche Wellea, Srećko Matić.

32.5 posto za Merkel. Je li to njezin poraz?

To je vrlo gorka pobjeda i zapravo, da, poraz jer minus 9 posto u odnosu na prošle izbore je poraz Angele Merkel. Život Merkel mogao bi se zakomplicirati u koalicijskim pregovorima. Ona nema manevarskog prostora. Ima realnu opciju unije s liberalima i zelenima, a to bi moglo biti komplicirano.

 >>> TAMNIČARI NJEMAČKOG NARODA U OČAJU: “Prvi put od 2. svjetskog rata u parlamentu će nam sjediti nacisti”. Evo za što se zalaže AfD

Liberali traže mjesto ministra financija. Moguli li još nešto tražiti?

Mogu tražiti. Oni imaju svoju predodžbu što se i EU tiče. Imaju drugačija stajališta poput zajedničkog proračuna.

Kako komentirate da je AfD na trećem mjestu?

Vidjet ćemo koliki će biti Bundestag. Moguće je da bude i puno veći. Moguće je da ima 750 mandata, a u tom slučaju AfD bi s 80 plus mandata bio 3. po snazi stranka i to govori o situaciji u kojoj se Njemačka nalazi. Jaz je sve veći.

Njemci ne postaju ksenofoban narod. To je prisutno u društvu, ali u određenom spletu okolnosti – konkretno doseljavanje migranata, oni se jednostavno boje kako će izgledati Njemačka u kojoj će živjeti njihova djeca.

Foto: Slika zaslona

Komentari

Komentari