Srijeda, 5 kolovoza, 2020

MARINE LE PEN NOVA/STARA PREDSJEDNICA NACIONALNE FRONTE: Najavila mijenjanje imena stranke

U nedjelju poslije podne Marine Le Pen treba treba održati ključan govor u kojem će predložiti promjenu imena stranke kojoj je snažnu podršku prvog dana kongresa dao bivši savjetnik američkog predsjednika  Steve Bannon poručivši im da je “povijest na njihovoj strani” i  da će oni pobijediti.

Nacionalna fronta (FN) oduzela je titulu počasnog predsjednika svome utemeljitelju Jean-Marieu Le Penu, a njegova kći Marine Le Pen ponovno je izabrana za čelnicu na kongresu na kojem ta stranka francuske desnice želi promijeniti ime i stvoriti novi imidž kako bi bila prihvatljivija biračima.

Marine Le Pen (49), jedina kandidatkinja za čelnicu stranke, dobila je treći mandat sa 100 posto glasova, uz 2,87 posto nevažećih ili praznih listića na stranačkom kongresu u Lilleu, objavio je potpredsjednik FN-a Jean-François Jalkh.

Očekuje se govor Le Pen

U nedjelju poslije podne Marine Le Pen treba treba održati ključan govor u kojem će predložiti promjenu imena stranke kojoj je snažnu podršku prvog dana kongresa dao bivši savjetnik američkog predsjednika  Steve Bannon poručivši im da je “povijest na njihovoj strani” i  da će oni pobijediti.

“Pustite neka vas zovu rasistima, kesnofobima, nosite to kao počasni bedž. Jer svakog dana, postajemo sve jači, a oni sve slabiji”, poručio je Bannon u subotu.

Oko 1500 članova stranke na kongresu u Lilleu na sjeveru Francuske prihvatilo je u nedjelju sa 79,7 posto glasova “za” i 20,2 posto “protiv” nove statute kojima se ukida počasno predsjedništvo osnivaču stranke koji je njome predsjedao 39 godina, od 1972. do 2011.

 

Komentari

Komentari