Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Margaret Thatcher 4. svibnja – Rat u Jugoslaviji nije građanski rat, to je rat komunističke Srbije protiv demokratske Hrvatske

Margaret Thatcer, poznata kao Željezna lady, bila je veliki zagovornik neovisne Hrvatske o čemu najbolje govore neke njezine izjave: “Rat u Jugoslaviji nije građanski rat, to je rat komunističke Srbije protiv demokratskih država Hrvatske i Slovenije”, “Zašto Tuđmanu zamjeraju da je nacionalist, pa i ja sam britanska nacionalistkinja”…

 4. svibnja 1979. godine, održani su opći parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji, na kojima je pobijedila Konzervativna stranka Margaret Thatcher.

Margaret Thatcer, poznata kao Željezna lady, bila je veliki zagovornik neovisne Hrvatske o čemu najbolje govore neke njezine izjave: “Rat u Jugoslaviji nije građanski rat, to je rat komunističke Srbije protiv demokratskih država Hrvatske i Slovenije”, “Zašto Tuđmanu zamjeraju da je nacionalist, pa i ja sam britanska nacionalistkinja”, “Ako je u pitanju da se na križ pribije mene ili Hrvatsku, onda bolje da se na križ pribije mene nego Hrvatsku”, govorila je Thatcher.
Naime, njena Konzervativna stranka (engl. Conservative Party) osvojila je čak 339 zastupničkih mjesta, dok su do tada vladajući Laburisti spali na 269 mjesta (ranije su imali 319). Margaret Thatcher nakon te je izborne pobjede postala nova premijerka, i to kao prva žena u povijesti na toj poziciji. Svoj poznati nadimak “Željezna lady” Margaret Thatcher dobila još prije nego je postala premijerka. Naime, već 1976. godine (tri godine prije izborne pobjede) tako ju je nazvao sovjetski novinar Jurij Gavrilov u novinama “Crvena zvijezda”.

Kad je došla u premijersku rezidenciju (Downing Street 10) izrekla je misli slične katoličkoj Molitvi sv. Franje: “Gdje je nesloga, neka donosimo slogu. Gdje je zabluda, neka donosimo istinu. Gdje je sumnja neka donosimo vjeru. A gdje je očaj, neka donosimo nadu.”

Na poziciji premijerke Thatcher je bila je do 1990. godine. Došavši na mjesto premijerke odmah je poduzela bolne i nužne rezove jer problemi s kojima se morala suočiti bili su veliki. Broj nezaposlenih dosezao je tri milijuna, inflacija je rasla, velik dio prerađivačke industrije je propao, a državni proračun je bio u minusu. U proljeće 1981. britansko se gospodarstvo počelo oporavljati i premijerki je popularnost rasla. Na vanjskopolitičkom planu ostala je upamćena po odlučnom djelovanju kada je Argentina zauzela Falklandsko otočje koje je kontrolirala Velika Britanija. Premijerka je bez oklijevanja poslala britansku vojsku na otočje koja je u samo tri mjeseca istjerala argentinske snage i povratila kontrolu nad Falklandima. Također je poznata i sa prisnim odnosom sa predsjednikom SAD-a Ronaldom Reaganom koji ju je smatrao svojom najbližom saveznicom. Bila je i žestoka protivnica ujedinjenja Njemačke smatrajući da bi kao takva bila presnažna za ostatak Europe.

Nažalost po Hrvate, nakon unutarstranačkog previranja podnijela je ostavku na premijersko mjesto 28. studenog 1990. godine, taman pred početak rata. Sa suzama u očima obratila se britanskoj javnosti priopćivši joj tu odluku. Nakon 11 i pol godina neprekinut vlast na premijerskom mjestu naslijedio ju je John Major, koji je vodio protuhrvatsku politiku.

Margaret Thatcer bila je veliki zagovornik neovisne Hrvatske o čemu najbolje govore neke njezine izjave: “Rat u Jugoslaviji nije građanski rat, to je rat komunističke Srbije protiv demokratskih država Hrvatske i Slovenije”, “Zašto Tuđmanu zamjeraju da je nacionalist, pa i ja sam britanska nacionalistkinja”, “Ako je u pitanju da se na križ pribije mene ili Hrvatsku, onda bolje da se na križ pribije mene nego Hrvatsku”

Komentari

Komentari