Macron i Merkel na sastanku sa Putinom oko primirja u Siriji

Već u nedjelju Merkel i Macron "razgovarat će s predsjednikom Putinom o provedbi te rezolucije i neophodnim političkim planom za uspostavu trajnog mira u Siriji", navodi Elizejska palača.

Izvori: NYP/Getty/priznajem.hr

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarat će u nedjelju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o primjeni primirja u Siriji, priopćila je Elizejska palača u nedjelju.

Osiguravanje humanitarnih konvoja imperativ

“Vijeće sigurnosti upravo je usvojilo jednoglasno rezoluciju kojom se zahtijeva primirje od 30 dana u Siriji”, podsjeća Elizejska palača nazivajući rezoluciju “prvom neophodnom etapom”.

Već u nedjelju Merkel i Macron “razgovarat će s predsjednikom Putinom o provedbi te rezolucije i neophodnim političkim planom za uspostavu trajnog mira u Siriji”, navodi Elizejska palača.

“Budno ćemo sljedećih sati i dana pratiti konkretnu provedbu”, upozorava se u priopćenju.

U tekstu se ističe da se primirje “mora poštivati te da humanitarni konvoji moraju moći pristići bez čekanja u područja najpogođenija nasiljem i nestašicom. Hitna medicinska evakuacija mora se provoditi bez poteškoća”.

Opet fokus na području Gute

U priopćenju koje osuđuje “bombardiranja sirijskog režima” ističe se da su “potrebe na terenu ogromne, posebice u području Gute, istočno od Damaska”.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.