Poljaci u nedjelju izlaze na lokalne izbore koji će biti ključni test za kontroverznu vladajuću nacionalističku Stranku pravde i razvoja (PiS) uoči europskih i parlamentarnih izbora sljedeće godine.

PiS je još od uvjerljive pobjede na izborima 2015. u sukobu s EU-om zbog niza pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da su prijetnja demokraciji.

Vladajući, međutim, ističu da su te reforme usmjerene na borbu protiv korupcije i preustroj pravosuđa koje još uvijek pod utjecajem struktura iz komunističkih vremena.

“Izbori su test za glavne stranke u velikim gradovima i regionalnim vijećima uoči europskih izbora u svibnju i parlamentarnih izbora u zemlji sljedeće godine”, kazao je Stanislaw Mocek, politički analitičar iz poljske akademije znanosti.

Na valu popularnosti, čemu najviše doprinose snažan gospodarski rast i izdašna socijalna davanja, PiS može očekivati dobar rezultat u regionalnim vijećima, ali nije vjerojatno da će u njima dominirati.

PiS-ovi glasači svoju stranku, a posebice čelnika Jaroslawa Kaczynskog, vide kao odvažnog čuvara nacionalnih interesa.

Registrirajući se za glasanje u Varšavi, vremešnija glumica, koja nije željela da joj se navede ime, kazala da će glasati za PiS.

Kazala je da je na referendumu 2003. glasala protiv ulaska u EU, ne birajući riječi kritike na račun oporbene Građanske platforme (PO).

Tu stranku smatra “bandom” koja je nakon pada komunizma 1989. “prodala poljske tvornice strancima za crkavicu”.

Sukob s Bruxellesom

Iako Poljska pod PiS-om dobro gospodarski stoji, Bruxelles ne krije nezadovoljstvo poljskim konzervativcima.

Reforme u području pravosuđa nisu samo razljutile EU, već su pokrenule val kritika i osuda u zemlji, a najglasniji kritičari tvrde da su protuustavne i najveća prijetnja demokraciji od pada komunizma.

“Jedna riječ je dovoljna da objasni zašto neću glasati za PiS – ustav”, kazao je Leszek Czepirski, profesor kemije iz Krakova.

Ankete pokazuju da PiS ima prigodu pobijediti u gradovima u dva kruga glasanja, u nedjelju i potom 4. studenoga, no ona nije prevelika.

Najviši dužnosnici stranke, poput Kaczynskog i premijera Mateusza Morawieckog proputovali su zemlju uzduž i poprijeko kako bi osnažili izglede lokalnim kandidatima obećavajući glasačima da mogu računati na središnju vladu u Varšavi.

Mlađi političari iz PiS-a Patryk Jaki i Malgorzata Wasserman u pohodu su na Varšavu i Krakov, gdje će im se suprotstaviti kandidati iz redova liberala i ljevice.

Iako su mu samo 33 godine, Jaki je zamjenik ministra pravosuđa. Njegova kampanja za “poštenu i ambicioznu Varšavu” usmjerena je protiv liberalne gradonačelnice na odlasku Hanne Gronkiewicz-Waltz koju optužuju za korupciju u procesu reprivatizacije gradskog vlasništva konfisciranog za vrijeme komunističkog režima.

Njemu će se suprostaviti liberal Rafal Trzaskowski, 46-godišnji bivši ministar i zastupnik u Europskom parlamentu koji zagovara “Varšavu za sve”. Pokušaj je to da premosti retoriku PiS-a koja stvara podjele u društvu.

Oporba optužuje PiS da sije strah među građanima tvrdnjama da će oporba u zemlju pustiti migranate i izbjeglice.

U razgovoru za radio RMF, Jaki je kazao da “ne želi da i ovdje eksplodira bomba kao u mnogim zapadnim gradovima”.

“Ako izaberete Trzaskowskog, nema garancija da se to neće desiti”, kazao je Jaki.

Trzaskowski pak obećava da će nastaviti s urbanim razvojem, na tragu gradonačelnice Gronkiewicz-Waltz. Za njezina su mandata izgrađene nove ceste, dodatne linije podzemne željeznice, biciklističke staze i rekreacijski sadržaji.

Bitka za selo

U seoskim sredinama, PiS pokušava preuzeti primat Poljskoj seljačkoj stranci (PSL) koja vlada ruralnim područjima već desetljećima.

Ulozi su veliki: lokalne vlasti imaju glavnu ulogu u dodjeli potpora iz europskih fondova i sredstava za regionalni razvoj za pomoć zanemarenim ruralnim područjima.

Stručnjaci vjeruju da Kaczynski može računati na potporu moćne Katoličke crkve kako bi se tradicionalne birače iz ruralnih sredina uvjerilo da glas daju PiS-u.

Glasačka mjesta će u nedjelju biti otvorena od šest sati ujutro do 18 sati, a drugi krug će se održati 4. studenoga u gradovima i mjestima u kojima nitko nije osvojio apsolutnu većinu.

(Hina) (fah)

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!