Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

Lavrov ŠOKIRAO: “SAD i Zapadna Europa žele unitarnu BIH, i reviziju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”

“SAD i neke vodeće zapadnoeuropske države zahtijevaju da uračunljive bošnjačke i neke hrvatske stranke zauzmu smjer za stvaranje unitarne države u Bosni”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu u Sočiju, obračajući se raspravnom klubu “Valdai” na 16. redovnom godišnjem zasjedanju. “Cilj je jednostavan – uvući Bosnu u NATO. U tu svrhu pribjegavaju različitim manevrima, uključujući reviziju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a“, prenosi ruska agencija TASS.

Podsjetimo, presjednik Republike Srpske Milorad Dodik je u listopadu prošle godine, u svom inervjuu za rusku “Izvestiju” rekao kako “nikad neće dozvoliti da BIH postane članicom NATO“.

“Nećemo dopustiti [Bosni i Hercegovini] da uđe u NATO, jer Republika Srpska podržava održavanje neutralnosti“, rekao je Dodik tom prilikom, i dodao da nikada neće glasati za takvu inicijativu. “To je moja obveza, a to znači da se Bosna i Hercegovina neće moći pridružiti toj organizaciji [NATO-u]”, rekao je.

Istovremeno, Dodik je napomenuo da nema ništa protiv sudjelovanja vojnika iz Republike Srpske u međunarodnim misijama s mandatom UN-a.

Prema ustavu predloženom u Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini (Daytonskom sporazumu) potpisanom 14. prosinca 1995. u Parizu, Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine (51% teritorija zemlje ) i Republike Srpske (49% teritorija zemlje), kao i Brčko distrikta.

Lavrov nije rekao na koje je države mislio, no nije tajna da se radi o Francuskoj, Njemačkoj, i Velikoj Britaniji, prije svega.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> KOJE IZNENAĐENJE: Policajac koji je jutros nožem zaklao trojicu kolega i jednu ženu je nedavno prešao na islam
>>> “ČETNICI SEVER”: Vukovarac zadržan na granici zbog četničke majice
>>> Stigla nova pravila za korištenje kartica, ove stvari morate znati o novoj europskoj direktivi
>>> HVIDRA oštro odgovorila Mrsiću! Spustili mu kao nikad dosad
Komentari

Komentari