Nedjelja, 31 svibnja, 2020

KOVAČ: Međunarodnim partnerima ćemo pojašanjavati da izbor Komšića nije u skladu s Daytonom

“Morat će se ispoštovati odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić. Mi ćemo se kao supotpisnica Daytonskog sporazuma zalagati da kolege iz BiH postignu rješenje u Parlamentarnoj skupštini kako bi se izmijenio Izborni zakon. Smatram ključnim za Bosnu i Hercegovinu da se usvoji model koji će jamčiti stvarnu ravnopravnost, a ne samo na papiru. Taj model će jamčiti Hrvatima izbor legitimnih političkih predstavnika.”, rekao je Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora za Aljazeeru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Vlasti Republike Hrvatske samo izvršavaju svoju obvezu, a obveza je da se izvršavaju obaveze koje se tiču Ustava BiH, dakle aneksa 4 Daytonskog mirovnog sporazuma. Hrvatska je jedna od potpisnica Daytona , pored same Bosne i Hercegovine te Srbije koja je pravna sljedbenica SR Jugoslavije. Izbor Komšića i način na koji je izveden, da su Bošnjaci izabrali dva člana predsjedništva BiH, a da nije izabran kandidat koji je dobio najviše glasova Hrvata nije u duhu Daytonskog sporazuma.“, navodi Kovač

Kovač smatra da se nije ispoštovala odluka Ustavnoga suda koja se tiče legitimnog predstavljanja i natkrovljujućeg načela konstitutivnosti naroda. „Ustav BiH jasno kaže da Bosnu i Hercegovinu tvore Bošnjaci, Srbi, Hrvati te ostali, a Hrvati ovakvim izborom Komšića nemaju jednakopravnost jer su ostali bez svoga člana Predsjedništva. Hrvatska, dakle, izvršava svoju ustavnu dužnost.“, mišljenja je Kovač

Na pitanje koliko će izbor Komšića ugroziti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine Kovač navodi da želi vjerovati da je Komšić u trenutku dok je spominjao tužbu BiH protiv Hrvatske zbog izgradnje Pelješkog mosta bio u predizbornom modusu i kampanji.

„Kada Komšić pogleda i pročita ugovor o državnoj granici koji je star 19 godina shvatit će da je granica na moru definirana Ugovorom o državnoj granici te se taj ugovor od čina potpisivanja primjenjuje sve do danas. Državna granica utvrđena je sukladno konvenciji UN-a o pravu mora i postoji međudržavno diplomatsko tijelo koje je zaduženo za rješavanje sporova. Čini mi se da će Komšić kad pročita taj dokument shvatiti da je njegova najava tužbe protiv Hrvatske bila neozbiljna i u sklopu kampanje za izbor u Predsjedništvu.“. kaže Kovač

Kovač je mišljenja da Hrvatska ima strateški interes da s BiH surađuje vrlo tijesno. Hrvatska temeljem svojega Ustava skrbi za Hrvate izvan domovine pa tako i o Hrvatima u BiH.

„Ja očekujem nastavak tijesne suradnje između Hrvatske i BiH. Vrlo jasno ćemo govoriti svojim međunarodnim partnerima da izbor Komšića nije u skladu s duhom Daytona, te da nije pravedno da jedan narod drugom narodu bira političke predstavnike. Mi želimo funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu, a ona ne može biti funkcionalna ako ne jamči ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda. Ja vjerujem da ćemo doći do novog izbornog okvira i Izbornog zakona koji će Hrvatima jamčiti izbor legitimnog člana Predsjedništva te predstavnika na ostalim razinama vlasti.“, apostrofira Kovač.

Govoreći o mogućoj krizi u funkcioniranju BiH Kovač smatra da funkcionalna BiH implicira da se primjenjuje Ustav i vladavina prava.

„Izmjene Ustava i vladavina prava ključna pitanja bez kojih se BiH neće moći približiti EU i NATO-u. Morat će se ispoštovati odluka Ustavnog suda u predmetu Ljubić. Mi ćemo se kao supotpisnica Daytonskog sporazuma zalagati da kolege iz BiH postignu rješenje u Parlamentarnoj skupštini kako bi se izmijenio Izborni zakon. Smatram ključnim za Bosnu i Hercegovinu da se usvoji model koji će jamčiti stvarnu ravnopravnost, a ne samo na papiru. Taj model će jamčiti Hrvatima izbor legitimnih političkih predstavnika. U svijetu već postoje primjeri dobre prakse u ovakvim situacijama, poput Belgije, koja ima tri administrativne regije zasnovane na pripadnosti jezičnim zajednicama. Takav model odlično funkcionira u Belgiji na zadovoljstvo svih triju jezičnih zajednica. Ako može Belgija može i Bosna i Hercegovina“, zaključio je Kovač.

 

/HMS/fah

Komentari

Komentari