Ponedjeljak, 24 veljače, 2020

Katalonski parlament ne popušta pod pritiscima Madrida, radi na deklaraciji o neovisnosti

Katalonski separatisti rade na jednostranom proglašenju neovisnosti od Španjolske koja bi mogla bitu usvojena sljedeći tjedan, prkoseći naredbi suda i povećanom gospodarskom pritisku Madrida.

Nakon što je španjolski Ustavni sud suspendirao zasjedanje katalonskog regionalnog parlamenta najavljeno za ponedjeljak, a na kojoj se očekivalo proglašenje osamostaljenja, parlament je priopćio da je vođa te autonomne regije Carles Puigdemont, zagovornik neovisnosti, zatražio da se parlamentu obrati u utorak.

“Razgovaramo o tekstu deklaracije za koju želimo da je regionalna vlada u utorak prihvati”, kazao je Carles Tiera, zastupnik iz stranke CUP koja traži osamostaljenje najbogatije španjolske regije.

“Nitko ne govori o nikakvoj odgodi, dvosmislenosti ili zbrci. Ne radimo na takvom scenariju”, dodao je.

Kako je priopćio katalonski parlament, Puigdemont će govoriti na sjednici u utorak u 18 sati.

Ulozi su veliki za četvrtu po snazi gospodarstvo u EU-u, ističe Reuters. Katalonija je izvor velikog dijela poreza na prihod i u njoj su smještene moćne multinacionalne kompanije, od Volkswagena do farmaceutskog diva AstraZeneca.

Kako bi povećao pritisak na katalonsku regionalnu vladu, Madrid je u petak donio zakon koji kompanijama omogućuje lakše premještaju svoje operacije u ostale dijelove zemlje. To bi moglo predstavljati nezanemariv udar na financije Katalonije.

Neke kompanije, kao Gas Natural, Sabadell i druge, već su najavile premještanje ureda u Madrid ili negdje drugdje u zemlji./Hina/

Foto: FaH

Komentari

Komentari