epa06247971 (FILE) A general view of the interior of Catalan Parliament in Barcelona, northeastern Spain, 03 December 2003 (reissued 06 October 2017). According to media reports on 05 October 2017, Spain's Constitutional Court has ruled to suspend a session of the Catalonian Parliament scheduled for 09 October in an effort to prevent a push for independence. EPA/Julian Martin

Katalonski separatisti rade na jednostranom proglašenju neovisnosti od Španjolske koja bi mogla bitu usvojena sljedeći tjedan, prkoseći naredbi suda i povećanom gospodarskom pritisku Madrida.

Nakon što je španjolski Ustavni sud suspendirao zasjedanje katalonskog regionalnog parlamenta najavljeno za ponedjeljak, a na kojoj se očekivalo proglašenje osamostaljenja, parlament je priopćio da je vođa te autonomne regije Carles Puigdemont, zagovornik neovisnosti, zatražio da se parlamentu obrati u utorak.

“Razgovaramo o tekstu deklaracije za koju želimo da je regionalna vlada u utorak prihvati”, kazao je Carles Tiera, zastupnik iz stranke CUP koja traži osamostaljenje najbogatije španjolske regije.

“Nitko ne govori o nikakvoj odgodi, dvosmislenosti ili zbrci. Ne radimo na takvom scenariju”, dodao je.

Kako je priopćio katalonski parlament, Puigdemont će govoriti na sjednici u utorak u 18 sati.

Ulozi su veliki za četvrtu po snazi gospodarstvo u EU-u, ističe Reuters. Katalonija je izvor velikog dijela poreza na prihod i u njoj su smještene moćne multinacionalne kompanije, od Volkswagena do farmaceutskog diva AstraZeneca.

Kako bi povećao pritisak na katalonsku regionalnu vladu, Madrid je u petak donio zakon koji kompanijama omogućuje lakše premještaju svoje operacije u ostale dijelove zemlje. To bi moglo predstavljati nezanemariv udar na financije Katalonije.

Neke kompanije, kao Gas Natural, Sabadell i druge, već su najavile premještanje ureda u Madrid ili negdje drugdje u zemlji./Hina/

Foto: FaH

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!