Japanski ekonomist Takaaki Misuhashi upozorio je vlasti Japana da bi otvaranje tržišta rada za strance moglo rezultirati katastrofalnim posljedicama sličnim onima u Švedskoj.

Mitsuhashi je komentirao nove reforme u Japanu, koje se provode zbog starenja tamošnje populacije, posebice u radnom sektoru. Iako on navodno nema ništa protiv stranaca, on nema želju da Japan postane onakav kao Švedska, prenosi portal Yle.

Stranci, većinom iz Afrike i s Bliskog istoka, naselili su se u četvrtima koje su otada potpuno okupirane,“ rekao je Mitsuhashi, dodajući da policija odbija ulaziti u pojedina područja, prenosi tribun

Mitsuhashi je posjetio poznatu štokholmsku četvrt Husby, koja slovi kao jedna od no-go zona zbog velike razine nasilja i kriminala. Nakon posjete dotično područje opisao je riječima „Štogod da to bilo, to nije bila Švedska. Ne želimo takav razvoj u Japanu.

Pogledajte kako je u Švedskoj, pa ćete dobiti dobru sliku kako izgleda kad otvorite vrata imigraciji. Švedska i Japan imaju otprilike slične osnovne uvjete, visoki GDP i slobodna demokratska društva,“ dodao je.

Ipak, Švedska u odnosu na Japan ima i vrlo visoku stopu nezaposlenosti i neobrazovanosti među imigrantima koji i dalje većinom – ne rade – i žive na socijalnoj pomoći.

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!