Srijeda, 5 kolovoza, 2020

GENIJALNO! Znanstvenici tvrde, protiv korone ćemo se morati cijepiti SVAKE GODINE

Novo je istraživanje pokazalo kako bi imunitet na COVID-19 mogao biti izgubljen u samo nekoliko mjeseci. Rezultati upućuju na to da bi, poput prehlade i gripe, virus mogao zaraziti ljude svake godine.

Znanstvenici s King’s Collegea u Londonu ispitali su imunitet više od 90 pacijenata i otkrili kako je najviše antitijela u organizmu tri tjedna nakon pojave simptoma. Njihov broj tada počinje opadati, piše The Guardian.

Istraživanjem je dokazano i da je razina antitijela bila viša te je dulje trajala kod pacijenata koji su imali teži oblik bolesti.

“Koliko dugo antitijela ostaju, ovisi o tome kada su dosegnuli svoj vrhunac”, navodi dr. Katie Doors, autorica istraživanja. To znači da zaštita dobivena cjepivom neće biti dugotrajna te će se biti potrebno cijepiti se svake godine, prenosi večernji list

Profesor Jonathan Heeney, virolog sa Sveučilišta u Cambridgeu, rekao je kako je ova studija potvrdila sve veći broj dokaza da je imunitet na COVID-19 kratkotrajan, što znatno utječe na ideju “imuniteta krda”, odnosno negira njegovu učinkovitost pri pobjeđivanju koronavirusa.

“Ne mogu naglasiti koliko je važno da javnost razumije kako nije dobra stvar zaraziti se ovim virusom”, rekao je Heeney i dodao kako je osobe koje se sada zaraze i izgube imunitet mogu razviti teže bolesti pluća ako se zaraze ponovno u nadolazećim godinama.

Ipak, postoji i drugi način obrane od virusa, a to su takozvane T-ćelije. Njihovu je važnost istaknuo profesor Arne Akbar s UCL-a koji je ustvrdio: “Očekivali bismo da će ponovna infekcija biti manje ozbiljna za svakog pojedinca jer će ipak zadržati imunološku memoriju koja će im omogućiti brži odgovor. Ipak, i dalje bi mogli biti izvor daljnjeg prenošenja”.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> I TO JE MOGUĆE: Beroš otkrio – Postoje dvije kategorije ljudi koje ne moraju nositi maske
>>> RH donijela neočekivanu odluku zbog korone: ‘Ovo je pomalo suicidalan potez…’
>>> DOĆI ĆE VAM MUKA! Ovo je prvi potez Pupovčeva potpredsjednika: Milošević kreće u realizaciju
>>> ŠOK SPOZNAJA: Znate li zašto pečene piliće u trgovinama plaćate manje?
Komentari

Komentari