Utorak, 2 lipnja, 2020

Evo popisa: Ratni zločinci koji su okrvavili ruke u Hrvatskoj i BiH sakrili se u Vojvodinu

A ŠTO ČEKA DORH? Vidović je postao poznat kada je vozio crni džipa sa četničkom zastavom, na kojem je na haubi montirao lubanju muslimana kojem je odrubio glavu u selu Crna Rijeka, na nju stavivši kacigu UNPROFOR-a.

Portal slobodnavojvodina.org nedavno je objavila tekst o ratnim zločincima i zlikovcima koji su se nakon ‘krvavog pira’ po Hrvatskoj i BiH sklonili u multietničku Vojvodinu. Kako piše portal, zločinci su u Vojvodinu dolazili i naseljavali se s potporom Srbije koja je i ‘direktna pozadina i veza. Inspirator. Organizator. Suučesnik.’

Autor teksta Lazar Rotkvarac objašnjava: ‘objavljivanje podataka o osobama, koje silom prilika žive tu – oko nas, i među nama – naša je dužnost – ne samo prema nama, već i njihovim žrtvama; neposrednim i posrednim. Ovo je naš prilog procesu Lustracije – za koji neki kažu, da ga više nema’.

Portal zatim navodi imena ljudi koje se sumnjiči i koji su optuženi za ratne zločine.

1. Aleksa Golijanin

15. lipnja 2012. Posebno Odjeljenje za Ratne Zločine Tužilteljstva BiH je podiglo optužnice protiv dvoje državljanina Srbije – Nedeljka Milidragovića i Alekse Golijanina.
Obojica su optuženi za sudjelovanje u masakru nad civilima u Srebrenici, u razdoblju od 10-19 srpnja 1995.
Aleksa Golijanin se tereti da je 12 srpnja 1995, kao zamjenik zapovjednika Specijalne brigade Policije RS – skupljao bošnjačko stanovništvo radi sprovođenja u sabirni centar u Potočarima.
12-13 srpnja 1995. Aleksa Golijanin je sudjelovao u zarobljavanju više tisuća bošnjačkih muškaraca – a direktno je sudjelovao u ubojstvu između 15-20 zarobljenih Bošnjaka na livadi putne komunikacije Konjević Polje – Bratunac.
U razdolju između 17 i 18 srpnja, isti je sudjelovao u pretresu šumskog područja iznad puta Bratunac-Konjević Polje – sa ciljem pronalaska, zarobljavanja i likvidacije Bošnjaka – pri čemu su ubijene četiri osobe; od kojih je jednu ubio sam Golijanin.
Aleska Golijanin iz Goražda – ratni zločinac – danas živi i radi u Sremskoj Kamenici. Vlasnik je firme Euro Auto Sistem DOO Sremska Kamenica, Livade 81. Poduzeće se bavi prijevozom tereta.

2. Milenko Karišik

Prije početka oružanih sukoba u BiH, bio je policajac, pripadnik Specijalne brigade MUP BiH u Sarajevu.
Državna Bezbednost Srbije ga vrbuje 1992, radi osnivanja Prve Specijalne jedinice MUP Republike Srpske; sa kojom ulazi u ratne okršaje sa bivšim kolegama na sarajevskom ratištu.
Bio je blizak – i Radovanu Karadžiću, i Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić. Jedno vrijeme bio je zamjenik ratnog Ministra MUP-a RS. Usko je surađivao sa Jovicom Stanišićem i Frenkijem Simatovićem.
Milenko Karišik danas živi u Novom Sadu – umirovljenik je i predsjednik Bilijarskog Saveza Srbije.
Ima nekoliko privatnih tvrtki – od kojih izdvajamo Bilijarski Klub ‘Lucky Ball’.

3. Grujo Lalović

Predsjednik Srpske Demokratske Stranke u Kalinoviku, BiH.
Predsjednik tzv. Kriznog štaba – gdje je zapovijedao i rukovodio zlodjelima nad lokalnim muslimanima iz Kalinovika u srpnju 1992. godine.
Za ‘zasluge’ odlikovan ordenom Nemanjića Republike Srpske. Po završetku rata u BiH – prešao u Novi Sad, gdje je otvorio tvornicu za proizvodnju namještaja.
Također, vlasnik je pilane u Bijeljini.

4. Ilija Maletić

Pripadnik Specijalne Policijske brigade sa Pala. Predratni milicajac i džudist.
Živi u Novom Sadu, gdje posjeduje privatnu teretanu na SPENS-u.
Adresa: Milana Rakića 13, Novi Sad

5. Mićo Sijeković – ‘Mićo četnik’

Koljač iz Ilijaša.Počinilac bezbrojnih zločina.
Živi u Somboru.

6. Vasilije Vidović

Šešeljev četnički ‘vojvoda’ i osobni čuvar.
Odgovoran za bezbrojne zločine u Ilijašu, Lješevu, Podlugovima, streljanje logoraša i zarobljenika na brdu Žuč.
Za vrijeme rata vozio crni džip sa četničkom zastavom, na kojem je na haubi montirao lubanju muslimana kojem je odrubio glavu u selu Crna Rijeka, na nju stavivši kacigu UNPROFOR-a.
Poslije rata pobjegao u Zemun, gdje i danas živi.

Komentari

Komentari