epa07740434 Labour Party leader Jeremy Corbyn delivers a speech in Parliament Square in London, Britain, 25 July 2019. Reports state that the Labour party has alerted its supporters to prepare for a general election. The former mayor of London and British Foreign Secretary, Boris Johnson, replaced Theresa May as prime minister on 24 July 2019. EPA/ANDY RAIN

Britanska oporbena Laburistička stranka pozvala je na izglasavanje nepovjerenja vladi što je prije moguće i traži formiranje privremene vlade pod vodstvom Jeremya Corbyna kako bi se odgodio brexit.

Premijer Boris Johnson obećao je izvesti Britaniju iz EU-a do 31. listopada, sa ili bez sporazuma čime je otvorio prostor za obračun u parlamentu gdje se zastupnici protive ‘razvodu’ bez prijelaznog sporazuma.

U pismu čelnicima stranaka i drugim političarima, Corbyn navodi da bi njegova “strogo ograničena privremena vlada” mogla odgoditi brexit i održati prijevremene izbore.

Rekao je da će se Laburisti u izbornoj kampanji zalagati za drugi referendum o uvjetima brexita, uključujući opciju po kojoj će svaka zemlja trebati ostati u bloku tri godine nakon što izglasa izlazak.

“Ova vlada nema mandat za nepostizanje dogovora, a to nije predviđao ni referendum 2016.”, navodi Corbyn.

“Stoga namjeravam predložiti glasanje o nepovjerenju što je prije moguće kako bismo bili sigurni u uspjeh”, dodao je.

Zastupnici se vraćaju s godišnjeg odmora 3. rujna, pripremajući se za bitku oko brexita koji će odrediti sudbinu petog najvećeg svjetskog gospodarstva.

(Hina) FAH

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!