Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Erjavec očekuje da će EK pozvati Hrvatsku da poštuje arbitražnu presudu

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je kako očekuje da će Europska komisija danas pozvati Hrvatsku da poštuje arbitražnu presudu o graničnom prijeporu dviju država.

“Smatram da će Komisija i dalje zadržati poziciju koju je imala i prije presude, da će to biti retorika usmjerena prema pozivu Hrvatskoj da presudu poštuje. Bio bih vrlo iznenađen kad bi Komisija reagirala drukčije i negirala vladavinu prava”, kazao je Erjavec u Ljubljani za Slovensku tiskovnu agenciju STA.
“Od Hrvatske očekujemo poštovanje presude, a ne mogu zamisliti da bi Komisija mogla zastupati stajališta kojima bi negirala poštovanje međunarodnog prava i odluke sudova”, kazao je Erjavec, te dodao da poziva Hrvatsku neka se “suzdrži jednostranih akata”.
Slovenski šef diplomacije dodao je kako će Hrvatska – koja je prije dvije godine zbog kompromitacije arbitražnog procesa iz arbitraže izašla – na kraju ipak pristati na dijalog o implementaciji presude kojom nisu svi zadovoljni niti u Sloveniji jer oporba navodi da je presuda zapravo više koristila Hrvatskoj.
Dijalog o implementaciji možda će započeti u Ljubljani kad na razgovor s premijerom Mirom Cerarom dolazi hrvatski premijer Andrej Planković, ocijenio je Erjavec.
“Moramo biti strpljivi i imati dobre živce, a diplomacija mora nastaviti sa svojim poslom”, kazao je Erjavec.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini odbila je u petak u Dubrovniku komentirati arbitražnu presudu, no potvrdila je da će se na kolegiju Europske komisije, koji se u utorak održava u Strasbourgu, saslušati stajališta hrvatskog povjerenika Nevena Mimice i slovenske povjerenice Violete Bulc.

Službeni Zagreb objavio je da ne namjerava provesti presudu budući da je arbitražni proces kontaminiran, te da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru.

(Hina)

Komentari

Komentari