Utorak, 28 siječnja, 2020

Džihadisti povukli teško oružje iz buduće “razvojačene zone” u Siriji – SOHR

Džihadistička skupina koja kontrolira velik dio sirijske pokrajine Idliba, posljednjeg važnog uporišta pobunjenika u toj ratom zahvaćenoj zemlji, povukli su teško oružje iz buduće “razvojačene zone” predviđene rusko-turskim ugovorom, objavila je u ponedjeljak nevladina organizacija.

Hayat Tahrir al-Cham (HTS) “i druge manje utjecajne džihadističke skupine povukle su teško oružje iz velikog dijela” buduće razvojačene zone, rekao je za AFP ravnatelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahmane.

HTS nije potvrdio tu informaciju.

Operacija je počela “prije dva dana” u najvećoj tajnosti, dodao je Rahmane.

“Dosad je teško oružje povučeno sa sjevera pokrajine Hame i s istoka pokrajine Idliba”, sektora u budućoj “demilitariziranoj zoni”, rekao je.

Po njegovim riječima, operacija će se nastaviti sve dok džihadisti ne povuku svo teško oružje iz te zone.

U ugovoru koji su Turska i Rusija 17. rujna potpisale u Sočiju predviđa se da se do 15. listopada uspostavi tampon zona široka 15 do 20 km u pokrajini Idlibu i u dijelovima susjednih pokrajina Hame, Latakije i Alepa.

Na temelju ugovora, teško oružje svih naoružanih pobunjeničkih skupina mora se povući iz te zone do 10. listopada, a džihadisti je moraju napustiti do 15. listopada.

(Hina) (fah)

Komentari

Komentari