Beograd, 1.9.2016 - Predsjednik Srbije Tomislav Nikoliæ i premijer Aleksandar Vuèiæ nisu pružili potporu održavanju najavljenog referenduma u Republici Spskoj, ali ni na koji naèin nisu željeli utjecati na promjenu politièkih stajališta legitimno izabranih politièara u tom entitetu BiH, priopæeno je danas je u Beogradu poslije sastanka najviših dužnosnika Srbije i Republike Srpske. Na slici predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka. foto HINA/ TANJUG / ZORAN ZESTIC / ua

DODIK: SVE ILEGALNE IMIGRANTE DEPORTIRATI IZ BIH, “Nismo ih mi zvali i nemamo smještaj za njih”

Podijeli

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako će zatražiti deportaciju svih migranata iz zemlje ponovivši da vlasti entiteta Republike Srpske neće dopustiti njihovo smještanje na svom teritoriju.

– Kad se vratim u Banja Luku jedna od osnovnih stvari kojima ću se baviti jesu migranti. Bez oklijevanja ću tražiti da se migrante izbaci, deportira iz Bosne i Hercegovine – rekao je Dodik u intervju za Radioteleviziju Republike Srpske u Moskvi gdje je u srijedu nazočio vojnoj paradi u povodu 75. godišnjice okončanja Drugog svjetskog rata u Europi.

Dodao je kako je neprihvatljivo da se migranti smještaju na prostoru Republike Srpske.

“Za njih ne možemo organizirati smještaj. To je neprihvatljivo i Republika Srpska je rekla da to neće dopustiti“, ustvrdio je Dodik.

Po njegovim riječima, migranti predstavljaju veliki humanitarni, ali i sigurnosni problem.

“Nismo mi zvali te migrante. Europa je otvorila taj proces iz svog egoizma kako bi dobila jeftinu radnu snagu za svoju industriju”.

Izaslanstvo Europske komisije u Bosni i Hercegovini pozvalo je ovoga tjedna sve vlasti u Bosni i Hercegovini da ravnomjerno raspodjele teret migrantske krize.

Ranije je bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić neprihvatljivim ocijenio da se migrantima bave samo vlasti na većinskim bošnjačkim područjima.

Iz Izaslanstva EU su izvijestili kako je od početka 2018. godine EU osigurala gotovo 60 milijuna eura kako bi se pomoglo izbjeglicama, azilantima i migrantima te vlastima BiH u upravljanju ovom krizom.

Po informacijama Službe za poslove sa strancima, u BiH se trenutačno nalazi oko 7000 migranata od kojih je oko 6000 smješteno u migrantskim centrima koji su pretrpani. Oni pokušavaju preko BiH ilegalno ući u Hrvatsku kako bi nastavili dalje prema zemljama Europske unije.

Komentari

Najnovije