Nedjelja, 5 srpnja, 2020

U samo devet mjeseci naglo je umrlo čak šest ruskih diplomata

THE INDEPENDENT u nedavnom članku izvještava o neobičnom nizu smrti ruskih ambasadora u inozemstvu.

Ruski ambasador u Sudanu pronađen je mrtav u bazenu u svojoj rezidenciji u Kartumu, objavljeno je u petak.

On je šesti visokopozicionirani ruski diplomat koji je iznenada umro u prekomorskim zemljama od prošlogodišnjih američkih izbora.

Sudanski ministar vanjskih poslova objavio je izjavu u kojoj potvrđuje da je Mirgayas Shirinsky, koji je bio u ranim šezdesetima, umro u Kartumu, ali nije naveo uzrok smrti.

Portal AFP citirao je policijskog glasnogovornika koji je rekao da je ambasador pronađen u svojem bazenu.

Smrti ruskih diplomata

Ujutro, na dan američkih izbora, ruski diplomat Sergej Krivov, 63-godišnjak, pronađen je ležeći u nesvijesti na podu ruskog konzulata u New Yorku, s ozljedom glave. Ruski dužnosnici kasnije su izjavili da je umro od srčanog udara.

Čovjek u odijelu i kravati ispalio je osam hitaca i vikao “Allahu akbar” te “Umiremo u Aleppu, umiremo i ovdje”.

U siječnju je ruski konzul u Ateni, 55-godišnji Andrej Malanin, pronađen mrtav na podu kupaonice u svojem stanu. Policija je rekla da se čini da je Malanin umro prirodnom smrću. Nekoliko tjedana kasnije, Alexander Kadakin umro je nakon kratke bolesti u dobi od 68 godina, rekli su izvori portalu Hindustan Times.

Kasnije je objavljeno da je umro od zatajenja srca. U veljači se Vitaly Churkim, ruski ambasador za Ujedinjene narode, srušio u svojem uredu i umro. Testovi nakon smrti pokazivali su da je umro od srčanog udara, ali u to su vrijeme dužnosnici izjavili da su potrebna dalja testiranja.

Raznovrstan životopis

Ministarstvo unutarnjih poslova u Moskvi dalo je izjavu ruskoj državnoj agenciji za vijesti RIA Novosti: “Žao nam je što moramo objaviti da je 23. kolovoza u Kartumu ruski ambasador za Sudan, gospodin Shirinsky, preminuo”.

Ruski ministar vanjskih poslova podijelio je tvit ruske ambasade u Panami, u kojem je izražena sućut nakon Shirinskyjeve smrti. Rekao je kako je Shirinsky “posvetio život služenju domovini”.

Glasnogovornik ruske ambasade rekao je AFP-u da su postojali znakovi da je Shirinsky pretrpio srčani udar. Prema web stranici ambasade, Shirinsky je rođen 1954. godine i govorio je arapski i engleski jezik. Počeo je karijeru kao ambasador u Egiptu 1977. godine, a prije toga je radio u Jemenu, Saudijskoj Arabiji i Ruandi. Preuzeo je položaj kao ambasador za Sudan 2013. godine.

Foto: Epa

Komentari

Komentari