Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

BAHATI TURCI OPET PRIJETE: “Na američke sankcije ćemo odgovoriti drugačije nego Rusija”

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu upozorio je na moguću reakciju Turske, nakon odluke američkog Kongresa o usvajanju sankcija protiv Ankare, koja planira nabaviti ruski raketni sustav zemlja-zrak S-400.

Turska je spremna odgovoriti na moguće američke sankcije, izjavio je u subotu turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu.

“Ako namjeravaju kazniti Tursku sankcijama, Turska će reagirati drugačije od Rusije ili drugih zemalja. Odgovorit ćemo. Ne smijete nam prijetiti. Sjedinjene Države prijete mnogim zemljama govoreći, na primjer, ‘Nemojte kupovati plin od te i te zemlje’. To tako ne može.”, citirao je njemački dnevnik Die Zeit, turskog ministra vanjskih poslova.

Glavni zapovjednik NATO snaga u Europi Curtis Scaparrotti rekao je ranije da bi Turskoj bilo najbolje odreći se ruskih raketnih sustava S-400, u protivnom Washington upozorava Ankaru na moguće “posljedice” koje će uslijediti nakon kupnje ruskog sustava.

Turska, druga po veličini NATO članica i Rusija su potpisali prošlog prosinca sporazum o isporuci raketnog sustava S-400 za oko 2,5 milijarde eura. Ankara će ovim ugovorom dobiti dvije baterije S-400 sustava. Dvije su zemlje već dogovorile tehničku suradnju na ovom području, a koja bi omogućila Turskoj proizvodnju raketa zemlja-zrak na svom teritoriju.

Američki Zakon o sankcijama CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) , donesen je s ciljem da obeshrabri protivnike Sjedinjenih Država putem sankcija. Ovaj Zakon je stupio na snagu krajem siječnja 2018. CAATSA predviđa uvođenje sankcija tvrtkama koje posluju s ruskim vojnim i sigurnosnim sektorom. Američki State Department opisao je ovaj zakon kao način zastrašivanja onih koji žele sklopiti sporazume s Rusijom.

Triumph S-400 je najsuvremeniji ruski protuzrakoplovni i proturaketni obrambeni sustav koji može uništiti ciljeve i na kopnu. Domet projektila koji opremaju sustav S-400 prelazi 400 kilometara. Projektili sustava S-400 mogu doseći visinu od 30 kilometara.

Autor: NERMIN N./Logicno

Komentari

Komentari