Petak, 13 prosinca, 2019

Arheologe zaprepastilo otkriće staro 3.600 godina iz biblijske knjige Otkrivenja

Arheolozi kažu da ih je zaprepastilo otkriće „netaknute i nevjerojatne“ pogrebne komore stare 3600 godina u drevnom kanaanskom gradu Harmagedon, koji se spominje u biblijskoj knjizi Otkrivenje.

National Geographic je izvijestio u srijedu kako ovo „nevjerojatno“ otkriće može ponuditi potencijalne tragove o kraljevskoj dinastiji koja je vladala na području Haife u današnjem Izrealu, prije nego ih je pokorio Egipat u 15. st. pr. Kr.

Gotovo pet tisućljeća, do 1918. Harmagedon je služio kao važno strateško čvorište međunarodnim vojskama i trgovcima, i bio je mjesto bezbrojnih povijesnih bitki. U Otkrivenju 16, 16 mjesto se opisuje kao “Harmagedon“, odakle dolazi riječ „armagedon“, od riječi „Har-Megiddo“ (Brdo Megiddo).

Arheolozi sada kažu da su otkrili grobnicu iz 15. st. pr. Kr. kada je grad bio pod opsadom sedam mjeseci od strane egipatskog faraona Thutmoza Trećeg, i eventualno su se predali. Tutmoz je nakon toga Kanaan učinio provincijom svoga carstva

Israel Finkelstein i Mario Martin sa Sveučilišta Tel Aviv i Matthew Adams s instituta Albright za arheologiju, koji su radili iskapanja još od 1994., prvo su pronašli podzemni hodnik kraj palača iz Brončanog doba u području koje ih je dovelo do pogrebne komore 2016. godine.

Komora je imala ostatke troje ljudi, muškarca, žene i djeteta koji su bili ukrašeni raskošnim zlatnim i srebrnim nakitom. 

noviživot

Komentari

Komentari