Američki dužnosnik: Rusi su upali u američki izborni sustav

Jeh Johnson, tajnik DHS-a tijekom ruskih upada, rekao je: "2016. godina bila je poziv na buđenje i sada su država i federalci dužni učiniti nešto oko toga prije novog napada na našu demokraciju".

Izvor: ANC

Američki dužnosnik koji je zadužen za zaštitu američkih izbora od ‘hakiranja’ kaže kako su Rusi uspješno ušli u račune registriranih birača nekoliko američkih država prije predsjedničkih izbora 2016. godine.

Potvrđen upad 2016. godine

U ekskluzivnom intervjuu NBC News, Jeanette Manfra, šefica internet sigurnosti u Ministarstvu domovinske sigurnosti, rekla je kako ne može javno razgovarati o povjerljivim informacijama, još 2016. godine:

“Vidjeli smo pokušaje upada u 21 državu i u izuzetno mali broj od njih se zapravo uspješno uspjelo upasti. ”

Jeh Johnson, tajnik DHS-a tijekom ruskih upada, rekao je: “2016. godina bila je poziv na buđenje i sada su država i federalci dužni učiniti nešto oko toga prije novog napada na našu demokraciju”.

“Mogli smo utvrditi da je skeniranje i probiranje kroz baza podataka registriranih birača dolazilo iz ruske vlade”.

NBC News u rujnu 2016.: ‘Rusi su napali više od 20 država’

Nema dokaza da je bilo koji glas prijavljenih registriranih birača na bilo koji način izmijenjen, prema riječima američkih dužnosnika.

U novoj anketi NBC News / SurveyMonkey, 79 posto ispitanika izjavilo je da su pomalo ili vrlo zabrinuti da bi sustav glasovanja u zemlji mogao biti podložan hakerskim napadima.

U siječnju 2017., samo tjednima prije nego što je napustio svoj položaj, Johnson je proglasio nacionalne izborne sustave dijelom nacionalne savezno zaštićene “kritične infrastrukture”, oznakom koja se odnosi na entitete poput električne mreže koja bi mogla biti napadnuta. To je zaštitu izbornim sustava učinilo službenom dužnošću DHS-a.

Manfra: ‘Johnsona ste shvatili preozbiljno’

Ali Johnson je izjavio NBC Newsu da je sada zabrinut jer su od izbora 2016. godine mnoge države uvelike učinile “da zapravo ojačaju svoju internet sigurnost”.

Manfra je rekla da se ne slaže s Johnsonovom procjenom. “Rekla bih da su ga svi ozbiljno shvatili.”

NBC News iskomunicirao je ovo pitanje sa 21 ciljanom državom, na koje su pokušani napadi. Pet država, uključujući Teksas i Kaliforniju, rekli su da nikad nisu napadnuti.

Mnoge države su se žalile da savezna vlada nije dala određene detalje o prijetnjama, rekavši da su informacije povjerljive, a državni dužnosnici nisu imali odgovarajuće odobrenje. Manfra nam je rekla da su ta odobrenja u procesu.

Države čekaju pomoć savezne vlade

Druge države koje je NBC kontaktirao rekle su da još uvijek čekaju pomoć internet sigurnosti savezne vlade. Manfra je rekla da nema liste čekanja i da će DHS doći svima.

Neki državni dužnosnici su se suprotstavljali Johnsonovoj imenovanju izbornog sustava kao kritičnom infrastrukturom, gledajući na to kao na savezni napad. Johnson je rekao da svi državni dužnosnici koji ne vjeruju da savezna vlada treba pružati pomoć su “naivni” i “neodgovorni za ljude koje [trebaju služiti]”.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.