EPA/JALIL REZAYEE

Pentagon je u četvrtak objavio da još nije donesena odluka o budućoj vojnoj prisutnosti u Afganistanu, usred spekulacija da je ministar obrane Jim Mattis dovršio plan o povećanju trupa u toj srednjoazijskoj državi radi borbe protiv talibana.

“Nisu donesene nikakve odluke”, odgovorio je glasnogovornik ministarstva obrane Jeff Davis na pitanje o izvještaju agencije AP o Mattisovoj odluci da će poslati gotovo 4 tisuće dodatnih vojnika u Afganistan.

Ta je brojka u skladu s prethodnim izjavama američkih dužnosnika koji željeli ostati anonimni. Reuters je prenio da Amerikanci u tu državu u kojoj se bore gotovo 16 godina planiraju poslati između 3 i 5 tisuća vojnika.

Jedan je dužnosnik Reutersu prošlog mjeseca otkrio kako bi moglo biti poslano 3800 vojnika, no upozorio da bi se taj broj mogao promijeniti u dogovoru sa saveznicima iz NATO saveza koji bi također mogli pridonijeti svojim snagama. Trenutno se u Afganistanu nalazi oko 8400 američkih vojnika.

Mattis je 14. lipnja u svjedočenju pred američkim Senatom istaknuo da će u idućih nekoliko tjedana predsjedniku Donaldu Trumpu predstaviti novu strategiju koja će otkriti njegovu odluku o broju vojnika.

(Hina)

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!