Subota, 30 svibnja, 2020

Ako imate ovaj korov u vrtu, NI SLUČAJNO ga ne čupajte: Evo i zašto…

Svako tko ima vrt zna kakva je gnjavaža čistiti korov iz njega. Ali rijetko tko zna da ovo uopće nije korov, pa ga bacaju iako to nikako ne bi trebali raditi.

U pitanju je skromna biljka po imenu tušt ili portulak, a zapravo je puna sastojaka korisnih za organizam. Sadrži omega 3 kiseline, vitamine C, A, B i E, kalcij, željezo i antioksidanse.

Voljeli su ovaj korov i u Starom Egiptu, a u Kini i Indiji ga i danas naveliko koriste. I u Francuskoj i Engleskoj ga redovno konzumiraju, najčešće u salati ili juhu. Na Bliskom istoku se tušt prodaje u snopovima i nezaobilazan je sastojak mnogih jela u tropskim krajevima.

Kod nas ga ima na svakom koraku, a možete da ga uzgajati i u kući. Ima blago slan ukus i savršen je u salatama, ali možete ga dodati i mnogim drugim jelima. Za jelo se može koristiti cijeli sočni nadzemni dio, sirov ili kuhan. Mladi listovi su slankasti i aromatični, a stariji listovi se prije upotrebe kuhaju i spremaju kao varivo ili juha. Pored toga, cijela biljka se može staviti i u turšiju, a sjeme se može samljeti u hranljivo brašno.

Bitno je samo da znate da njegova blagotvorna zdravstvena svojstva nestaju brzo nakon što ga uberete.

Izvor Novizivot.net


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NOVO NORMALNO U NJEMAČKOJ! U zatvor – do 3 godine! Odlučili: Tko god ovo učini, jako loše mu se piše…
>>> KAKVA TRAGEDIJA, NIJE DOBILA MJESTO NA LISTI!? Vesna Pusić napušta politiku, ovo je kraj
>>> NIŠTA ČUDNO ZA PLENKOVIĆA: Pogledajte koga je stavio za novog ministra obrane
>>> STRAŠNA OBITELJSKA TRAGEDIJE: Sin zaklao vlastitog oca na dvorištu; ‘Čuli smo vrisak žene i zapomaganje’
Komentari

Komentari