Nedjelja, 9 kolovoza, 2020

4. siječnja 2010. Tsutomu Yamaguchi – Japanac koji preživio dvije atomske bombe!

U vrijeme bacanja dvije atomske bombe na Japan Yamaguchi je imao 29 godina i bio je zaposlenik kompanije Mitsubishi, koji je imao sjedište upravo u Nagasakiju.

Na današnji dan 2010. umro je japanski državljanin Tsutomu Yamaguchi, jedini čovjek koji je po službenim zapisima preživio oba nuklearna napada na Japan – Hirošimu i Nagasaki. Naime, Tsutomu Yamaguchi bio je kobnog 6. kolovoza 1945. godine u Hirošimi upravo u trenutku kad je eksplodirala nuklearna bomba. Yamaguchi je osobno vidio eksploziju, a ona ga je privremeno oslijepila na lijevo oko, probila mu bubnjiće i nanijela opekotine na lijevoj strani tijela. Nalazio se oko 3 kilometra od središte eksplozije pa nije poginuo. U to doba bilo mu je 29 godina i bio je zaposlenik kompanije Mitsubishi, svojedobno najvećeg privatnog poduzeća u Japanu.

Nakon Hirošime, Yamaguchi je sljedećeg dana otputovao u Nagasaki, gdje mu je bilo stalno mjesto stanovanja (u Nagasakiju je bilo i sjedište kompanije Mitsubishi). Unatoč opekotinama, Yamaguchi se već 9. kolovoza vratio na posao. Upravo tog dana bačena je na Nagasaki nuklearna bomba. Ponovno je bio oko 3 kilometra udaljen od središta eksplozije, no ovoga puta nije bio ranjen.

Tsutomu Yamaguchi preživio je obje eksplozije i poživio sve do svoje 94. godine života. Na današnji dan umro je od raka želudca u Nagaskiju.

Komentari

Komentari