Srijeda, 30 rujna, 2020

Sveučilište kao CENZOR: Poznatom znanstveniku zabranili knjigu u kojoj piše o tome da je danas sve manje slobode govora!

Novozelandski filozof James R. Flynn, u svijetu poznat prema otkriću da postignuti rezultati na testovima inteligencije svuda u svijetu rastu iz godine u godinu koje je po njemu nazvano Flynnov efekt – iako je nedavno i sam priznao da novi rezultati pokazuju suprotno i da ljudi od nedavno postaju sve gluplji – nedavno je dovršio pisanje knjige u kojoj brani slobodu govora.

Rukopis je poslao svom izdavaču, Emerald Pressu, no nekoliko dana kasnije dobio je e-mail koji ga je prilično šokirao. Emerald Press  odlučio je odustati od objavljivanja sporne knjige. Flynn je svoje novo djelo nazvao ‘Obrana slobode govora: Sveučilište kao cenzor’, a u njemu poentira kako je slobodna rasprava ključna za razvoj kritičkog mišljenja, no da na današnjim sveučilištima toga nema jer je sloboda govora ograničena iz straha da se nekoga ne uvrijedi.

U svom djelu Flynn kritički proučava zbog čega sveučilišta cenzuriraju svoje podučavanje, kako studentski aktivizam nastoji cenzurirati drugu stranu te kako akademici cenzuriraju sami sebe. Zaključuje da se zbog tih razloga ni jedno sveučilište ne može više ocijeniti kao dobro.

U eri lažnih vijesti i političke polarizacije, Flynnova Obrana slobode govora vapaj je za povratkom na kritičko mišljenje od kojeg se u zadnjih 10-ak godina svijet današnjice zabrinjavajuće udaljio.

Knjiga je već trebala u štampu kada je Flynnu stigla odbijenica, a izdavačev mail objavio je na portalu Quilette.com.

“Zabrinuti smo da sloboda govora potiče mržnju”

“Emerald vjeruje da bi objava ovog djela, osobito u Ujedinjenom Kraljevstvu, izazvala ozbiljnu zabrinutost. Priroda teme kojom se bavi je osjetljiva jer govori o pitanjima rase, vjeroispovijesti i spola. Način na koji vrednujete te teme kao autor iznimno je zanimljiv, no postoji rizik pravnih izazova. Zbog toga samo potražili pravni savjet koji je potvrdio našu zabrinutost.

Dvije stvari najviše nas brinu. Prvo, bojimo se da bi vaše djelo moglo potaknuti rasnu mržnju i povećati vjersku netrpeljivost koja je u UK-u na visokoj razini. Jasno je da nemate namjeru promovirati nacizam, no namjera može biti nevažna.

Drugo, u mnogim dijelovima, vaš rukopis polemizira i detaljno opisuje postupke, razgovore i ponašanje mnogih vaših kolega koji su navedeni s punim imenima i prezimenima što bi također moglo imati pravne posljedice. Zbog svega navedenog u rukopisu se moraju izmijeniti neki dijelovi sadržaja ili promijeniti priroda samog djela. U protivnom Emerald Press riskira da dovede u pitanje svoj ugled, na pravnoj i drugim osnovama.

Ima li slobode govora u Britaniji?

Zbog svega ovoga, odlučili smo vašu knjigu ne objaviti. Donijeti ovu odluku nije nam bilo lako i jasno nam je da je ovo za vas veliko razočarenje. Nadamo se da ćete pronači zamjenskog izdavača te da će vaša knjiga ipak ugledati svjetlo dana”, stoji u e-milu koji je šokirani autor dobio od izdavača.

“Postoji li u Velikoj Britaniji sloboda govora?”, pita se Flynn koji je svoju knjigu odlučio preimenovati u ‘Zabranjena knjiga:sloboda govora i sveučilište’.

Je li ova knjiga vrijedna čitanja, pita se autor te odmah ironično odgovara ‘možda jest, kada bi bila objavljena’.

Na samom kraju u knjizi autor citira Životinjsku farmu Georgea Orwella, još jednu knjigu koju je piščev britanski izdavač Faber and Faber odbio tiskati uz objašnjenje da je odveć kritična prema Staljinu:

“Ako sloboda išta znači, onda je to pravo da ljudima kažeš ono što ne žele čuti.”

Zabrana knjige o slobodi govora apsolutni je paradoks mjeseca koji puno govori o razmjerima slobode koju u 21. stoljeću uživamo u ‘slobodnom svijetu’ kojeg zapravo obilježava teror političke korektnosti, koji će, ako se trendovi nastave iz godine u godinu biti sve luđi.

S druge strane, Emerald je Flynnovom novom djelu napravio zapravo besplatnu reklamu jer će nakon ovoga Obranu slobode govora, koja će svakako pronaći svog izdavača, pročitati i oni koji inače ne bi.

Sporna odluka izdavača podigla je na noge svjetsku akademsku zajednicu i brojni kolege stali su u obranu Flynna koji djeluje kao profesor emeritus političkih znanosti ana sveučilištu Otago u Dunedinu. No dr. Flynn je još i dobro prošao spram Nobelovca Jamesa Watsona, čovjeka koji je otkrio strukturu DNK, a koji je prošao slično kao Galileo – ekskomuniciran je sa svih sveučilišta jer su njegove inače posve dobronamjerne i znanstveno utemeljene tvrdnje proglašene “rasističkima” i “društveno neprihvatljivima”: On je naime tvrdio da su ljudske zajednice koje su se 60.000 godina odvojeno razvijale u različitim uvjetima morale razviti različite osobine u različitoj mjeri. To je proglašeno herezom, a dr. Watson rasistom.

Komentari

Komentari