Foto: Twitter

Louise Sand, švedska rukometašica, prekida karijeru jer je odlučila “postati muškarac”.

“Imam svoje razloge za takvu odlukuš, nadam se da će je svi poštovati. Vrijeme je da počnem živjeti svoj život. Rođena sam u pogrešnom tijelu, znala sam koji su razlozi zašto se osjećam loše. Preživjet ću sve to”, poručila je.

Čini se kako je pokret za „jednakost” nadahnuo ‘transrodne sportaše’ da se pridruže timovima svog odabranog roda. A to često znači da se biološki muškarci natječu protiv bioloških žena u ženskim timovima, ili biološke žene protiv muškaraca. Ali u svijetu sporta, tvrde kritičari, jednakost spolova jednostavno ne postoji. S fiziološkog gledišta, postoji nejednakost između muškaraca i žena koju je jednostavno nemoguće izbrisati, prenosi narod

Na primjer, kada se radi o trčanju, muškarci su u načelu brži od žena. Kako je to objašnjeno u izdanju časopisa Runner’s World iz 2015.: „Na svakoj udaljenosti do maratona, razlika između svjetskih rekorda muškaraca i žena iznosi 9 do 10% – a kod rekreacijskih je trkača razlika slična ili čak veća.”

Muškarci u prosjeku imaju duže i veće kosti, što im daje mehaničke prednosti pred ženama, budući da imaju veću težinu, visinu i šire koštane okvire kao potporu mišićima. Njihove su kosti također gušće te imaju čvršće ligamente,što ih čini manje podložnima sportskim povredama.
KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!