Srijeda, 25 studenoga, 2020

Sve više država gomila zlato: Evo što je Hrvatska učinila sa svojim zalihama…

Cijena zlata u posljednjih godinu dana skočila je čak 30 posto i doseže gotovo 2.000 američkih dolara za uncu

Srbija je vodeća u regiji kada su u pitanju zalihe zlata i trenutno ima 32 tone tog plemenitog metala, piše Tanjug. Iza Srbije, najveće zalihe zlata u regiji ima Sjeverna Makedonija, gotovo sedam tona, Slovenija i BiH oko tri tone, dok Crna Gora ima tonu zlata koju je dala kao zalog za kredit. Hrvatska navodno ima “ništicu”, jer je svo zlato prodala. S druge strane, Srbija je u godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona i sada ih ima 32 tone, odnosno 2500 poluga od kojih je svaka teka dva i pol kilograma.

Cijena zlata u posljednjih godinu dana skočila je čak 30 posto i doseže gotovo 2.000 američkih dolara za uncu.

Srbija ciljano kupovala zlato

“To vam daje sigurnost. Zlato je, u uvjetima kada se stanje na tečajnim listama naglo mijenja i kada imate negativne posljedice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za što građani i investitori vjeruju da je sigurno”, kazao je srbijanski ministar financija Siniša Mali.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže, pak, da je Srbija ciljano kupovala zlato.

“Vrlo svjesno smo kupovali zlato jer ono što imate u vrijednosnim papirima i u stranoj valuti ne samo da nije nosilo pozitivnu kamatu, nego je i koštalo imati novac. Živimo u vrijeme kada novac troši, a ne zarađuje”, kazala je Tabaković.

Nakon raspada Jugoslavije ostalo 45 tona zlata

Inače, najveće zalihe zlata imaju SAD (8.407 tona) i Njemačka (oko 3.400 tona), a zatim Italija, Francuska, Rusija i Kina.

Nakon raspada Jugoslavije, u trezoru središnje banke ostalo je 45 tona zlata koje je sukcesijom podijeljeno među njenim bivšim republikama. Od toga je 2001. godine pet tona zlata poslano na doradu i naknadno je prodano, ali do danas nije utvrđeno što se s tim novcem dogodilo.

Izvor: Danas.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> ‘Leševi, leševi su posvuda’: Medicinski djelatnik snimio šokantne prizore
>>> Liječnica iz Zagreba poslala važan apel: “Da gledate što gledamo mi, nabili bi si svi te maske na njonje!”
>>> Konačno je jasno zašto u hrvatskim bolnicama fali hrane i lijekova: Netko bi morao odgovarati za ovo
>>> Hebrang: ‘Kolege mi daju još tri mjeseca života, imam karcinom’
Komentari

Komentari