Sve veće kolone na granici sa Slovenijom, na snazi strože kontrole za Srbiju i BiH

Podijeli

Kako jutros javlja Hrvatski autoklub, na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom pojačan je promet na ulasku u Hrvatsku.

Na granici sa Slovenijom se stvaraju i kolone.

HAK tako jutros javlja da se na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Plovanija, Kaštel i Požane čeka do 30 minuta, dok se na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak čeka sat vremena, javlja Index.

U međuvremenu se čekanje na graničnim prijelazima Plovanija, Kaštel i Požane povećalo na čak sat i pol, a na Maclju, Rupi i Pasjaku na sat vremena.

Na granicama sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom počele su se pak posljednjih dana provoditi strože kontrole.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da su se intenzivnije kontrole počele provoditi u četvrtak nakon što su se pojavili novi slučajevi zaraze koji su vezani za te zemlje.

“Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju“, rekao je Božinović za Jutarnji. No to su mjere koje su za Srbiju, BiH, kao i za još niz trećih zemalja trebale vrijediti otkad je liberaliziran ulazak u Hrvatsku, no prema onome što sada govori Božinović, čini se da se tek sad uvodi striktna kontrola razloga ulaza u Hrvatsku.

Neslužbeno se, pak, doznaje da iz BiH i Srbije i dalje mogu ući oni koji imaju plaćen turistički smještaj u Hrvatskoj, što znači da smo otvoreni i za turiste iz tih zemalja.

Problema bi na granicama mogli imati tek oni koji nemaju unaprijed plaćen smještaj ili nemaju poziv za poslovni sastanak ili neki drugi dokaz koji bi se smatrao opravdanim za ulazak u Hrvatsku.

Danas se i na granici s BiH kod Metkovića stvaraju velike kolone.

Kako je izvijestio bosanskohercegovački Auto moto klub (BIHAMK) od subote ujutro pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnom prijelazu Doljani.

Istarskom stožeru je dosta čekanja, donijeli su svoju odluku

Najveća je navala za ulaz u Hrvatsku, prema informacijama koje je jutros objavio HAK, na granične prijelaze kojima turisti stižu u Istru. Iz istarskog su stožera, nezadovoljni trenutnim stanjem s koronavirusom u Hrvatskoj u kojoj je sada oko 130.000 turista, jučer poslijepodne poručili da ne mogu više čekati i da će donijeti odluku bez da čekaju Nacionalni stožer.

Koordinacija Stožera civilne zaštite Istarske županije te gradonačelnika i načelnika općina odlučila je da gradovi i općine u Istri do utorka moraju odrediti moguće kapacitete, odnosno smještaj koji će poslužiti za karantenu i samoizolaciju turista s eventualnom sumnjom na zarazu koronavirusom.

“To se pogotovo odnosi za one objekte koji ne mogu kod sebe planirati kapacitete za eventualne zaražene turiste, dok su velike hotelske kuće planirale 10 posto svojih kapaciteta osigurati za moguću pojavu slučajeva s covidom”, kazao je. “Mi naprosto nismo u mogućnosti više čekati i od utorka ćemo imati u potpunosti spremne i opremljene objekte”, naglasio je Kozlevac te izrazio nezadovoljstvo radom inspekcije, odnosno načinom nadziranja provedbe svih postojećih mjera.

Ustvrdivši kako već tri tjedna čekaju protokol Nacionalnog stožera o tome kako će se postupiti u slučaju pojave bolesnih turista, s obzirom na to da je u Istri već više od 40 tisuća turista, Kozlevac je istaknuo kako su danas odlučili samostalno donijeti spomenutu odluku.

A taj je dugo očekivani protokol napokon objavljen sinoć. Riječ je o detaljnim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za slučaj zaraze turista u Hrvatskojl, piše Index.hr.

Komentari

Najnovije