Zagreb, 23.07.2020 - Sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora koja zapocinje predstavljanjem Vlade Republike Hrvatske i glasovanjem o povjerenju Vladi Republike Hrvatske. Na slici Andrej Plenkovic predstavio je program Vlade. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

SVAĐA U SABORU: ‘Jeste li slali poruku Trumpu ili Bidenu?’ ‘Ja se bar nisam bavio Corona pivom’

Podijeli

Raspravu u Saboru o rebalansu obilježio je okršaj Plenkovića i zastupnika Hrvoja Zekanovića (HRAST) koji je premijera prozvao zato što je tipkao po mobitelu tijekom izlaganja Bartulice.

“Jesam li ja to dobro vidio, tipkate po mobiteli dok zastupnik izlaže? Možda ste Trumpu slali poruku, žao vam je što je izgubio, ili Bidenu čestitku? Jeste li slali poruku Trumpu ili Bidenu? Vi se igrate po mobitelu u Saboru za govornicom dok se zastupnik obraća? Ponašate se kao da ste u balkanskoj krčmi, trebate poštivati svakog zastupnika”, poručio je Zekanović premijeru.

Premijer mu je uzvratio kako se on za razliku od njega nije bavio Corona pivom, aludirajući na Zekanovićevu objavu na facebooku.

“Vi ste čovjek velikih talenata, elokventan, znate jezike, možete nas lijepo predstavljati u Europi, a vi dođete ovdje i ponašate se kao u balkanskoj krčmi, nemate se što igrati mobitelom za govornicom”, odgovorio je Zekanović.

Uključio se i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazavši kako bi malo zastupnika ostalo u sabornici kad bi opominjao sve koji tipkaju po mobitelu.

Plenković se nije složio s tvrdnjom Mire Bulja (Most) da je Vlada zaboravila Dalmatinsku zagoru kada je riječ o infrastrukturnim projektima istaknuvši da Vlada vodi politiku ravnomjernog regionalnog razvoja.

U proračunu za iduću godinu predviđena su sredstva za infrastrukturne projekte, posebice za cestovnu infrastrukturu, a kroz projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar nastavit će podupirati te krajeve .

Na spomen Stephena Nikole Bartulice (DP) kako od vremena premijera Tihomira Oreškovića rashodi svake godine rastu iako je broj stanovnika u padu, Plenković mu je spočitnuo da koristi dva šešira – “šešir savjetnika bivšeg premijera Tihomira Oreškovića i šešir savjetnika bivšeg predsjednika Ive Josipovića”.

Tomislavu Tomaševiću (Možemo), koji je kritizirao poreznu reformu kao reformu u korist najbogatijih, Plenković je poručio kako se nada da je naučio lekcije iz izborne kampanje.

“Ovu alkemiju o kojoj govorite zastupao je Davor Bernardić, pa je Restart koalicija završila na 41 mandata, a ne 68 koliko je prognozirao Hajdaš Dončić nakon teambuildinga s babom Vangom”, kazao je premijer.

“Cijeli proračun i izmjene proračuna doneseni su na nerealnim i neozbiljnim osnovama”, kazao je Božo Petrov (Most) ustvrdivši kako predsjednik Vlade i ministar financija kao da ne žive u realnoj Hrvatskoj.

Petrov upozorava da su rashodi povećani za 30 posto, a u državi se ne osjeti da se živi bolje.

Zvane Brumnić (SDP) rekao je kako, kada sluša premijera, ima osjećaj kao da živimo u “Happylandu”. Pita koliko je odgođenih troškova prebačeno u sljedeću godinu, koliko je zajmova uzeto na ime budućih prihoda i koliki je zapravo stvarni manjak u proračunu.

Premijer Andrej Plenković, koji je rebalans proračuna predstavio u Saboru, ustvrdio je kako fiskalnu politiku krasi načelo transparentnosti, pa kada kažu da je će manjak biti 29,5 milijardi kuna “onda je to tako”.

Što se tiče zaduživanja, rekao je da smo se zadužili na domaćem i međunarodnim tržištima, iskoristili dobru suradnju s HNB-om i mirovinskim fondovima, koristimo europska sredstva, pa zbog toga država funkcionira.

Komentari

Najnovije