Utorak, 11 kolovoza, 2020

SUSRET S PENDEŠ Canikli: Ako nema stabilnosti u BiH, nema ni na Balkanu

Ministar obrane Republike Turske Nurretin Canikli izjavio je danas u Sarajevu da će njegova zemlja nastaviti aktivno i najenergičnije podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU) i NATO-u.

– Vjerujem da će BiH brzo biti punopravna članica i NATO-a i EU – istaknuo je ministar Canikli, koji predvodi izaslanstvo turskog Ministarstva obrane tijekom službenog posjeta Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH.

Visoki gost je nakon sastanka izaslanstva obrambenih struktura dviju zemalja naglasio značaj geostrateškog položaja BiH u regionalnim i globalnim okvirima.

– Ako nema stabilnosti u BiH, nema stabilnosti ni na Balkanu, a ako nema stabilnosti na Balkanu nema je ni u Europi, niti u svijetu – kazao je Canikli, naglašavajući važnost institucionalnog angažmana na planu očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti postdaytonske BiH.

Potvrdio je riješenost Turske da nastavi razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom i njenim odbrambenim strukturama na osnovama partnerstva i punog međusobnog uvažavanja.

Istovremeno, turski ministar obrane prenio je poruku predsjednika R Turske Recepa Tayyipa Erdoğana u kojoj se ističe odlučnost, želja i spremnost za daljnje jačanje bilateralnih odnosa.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je razgovore dva izaslanstva ocijenila izuzetno konstruktivnim i plodonosnim, izražavajući spremnost za nastavak i intenziviranje suradnje u skladu s nadležnostima resornih ministarstava.

Podsjetila je na kontinuitet podrške R Turske reformi obrane u BiH, te bh. aspiracajama u sklopu euroatlantskog procesa koje ta zemlja kao članica NATO-a, također, snažno podupire, lobirajući za ostvarenje tih ciljeva.

– Ne možemo zaboraviti njhovu pomoć koja je, uvjetno rečeno, svakodnevna kada je u pitanju lobiranje za BiH, odnosno aktiviranje MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u) – kazala je Pendeš, izražavajući očekivanje da će u tom pogledu biti odaslana pozitivna poruka s narednog summita NATO-a u Bruxsellesu.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o daljnjim aktivnostima na planu edukacije kadrova, potpisivanju novog sporazuma (plana bilateralne suradnje), uključujući i suradnju u segmentu namjenske industrije, a u kontekstu potpore MOBiH-a razvoju te industrije.

Sastanku izaslanstva obrambenih struktura Turske i Bosne i Hercegovine prethodio je svečani doček visokih turskih dužnosnika ispred Doma OSBiH, uz intoniranje himni dviju zemalja i obilazak počasne jedinice OSBiH./HMS/

Komentari

Komentari