Nedjelja, 20 rujna, 2020

SUPERUTORAK BIDENU: Stranački establishment ponovo zaustavio Sandersa

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden u utorak je zabilježio ključnu pobjedu u Michiganu, na dan kad su demokratski glasači u šest saveznih država birali svog kandidata za suparnika predsjednika Donalda Trumpa na izborima u studenom.

“Izgleda da imamo još jednu dobru noć – pobijedili smo u Mississippiju, Missouriju i Michiganu”, rekao je Biden u govoru u Philadelphiji, nakon što je objavljeno da je pobjednik u te tri savezne države. Sanders je naročito loše prošao kod crnog biračkog tijela, koje je u nekim državama u preko 90 posto glasalo za Bidena.

“Prije samo tjedan dana mnogi su analitičari tvrdili da je ova kandidatura mrtva. Sada je više nego živa”, dodao je bivši potpredsjednik u dva mandata pod Barackom Obamom.

Ponovivši rečenicu koju je izrekao i nakon prošlotjednog dobrog rezultata na takozvani “superutorak”, kad je pobijedio u 9 od 14 saveznih država koje su izašle na birališta, Biden je svoju kampanju posvetio “onima na koje se nije računalo” i onima su “ostavljeni po strani”. Bidena je od superutorka podržala većina suparnika na predizborima koji su odustali od utrke, odnosno kompletan stranački establishment. No problem je što su oba kandidata Demokrata izrazito stara (77 odnosno 78 godina), i po svemu sudeći ne pretjerano dobrog zdravlja.

Pobjeda u Michiganu, državi koja je ovaj utorak davala najviše delegata, njih 125, velik je udarac za Bidenovog protukandidata, senatora iz Vermonta Bernieja Sandersa.

Usprkos anketama koje su pokazivale da to neće biti tako, Sanders se nadao da će pobjedom u toj “radničkoj” saveznoj državi koja je središte američke automobilske industrije smanjiti dosadašnju Bidenovu prednost i održati ga u utrci. No radnička klasa uglavnom ionako glasa za republikance, odnosno Trumpa.

Prema Michiganu su uoči predizbora u utorak oba tabora usmjerila sve svoje snage, a Sandersov poraz još je teži kad se u obzir uzme da je 2016. tamo odnio pobjedu protiv Hillary Clinton koja je potom u toj saveznoj državi izgubila od sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Missouri i Mississippi, u kojima je Clinton porazila Sandersa, donose 68 i 36 delegata. Tamo je bila očekivana pobjeda Bidena, posebice u Mississippiju koji ima rekordnu izlaznost afroameričkih glasača među kojima bivši Obamin potpredsjednik ima ogromnu prednost pred senatorom iz Vermonta.

Ovaj utorak izbori su se održali i u zapadnijim saveznim državama Idahu, Sjevernoj Dakoti i Washingtonu.

U njima su birališta zatvorena kasnije, pa je prerano govoriti o rezultatima, no rane projekcije pokazuju kako bi Biden mogao odnijeti pobjedu u Idahu, Sanders u Sjevernoj Dakoti, koja nosi najmanje delegata od šest država, dok se u Washingtonu, saveznoj državi najpogođenijoj koronavirusom u SAD-u, vodi neizvjesna utrka. Konačni rezultati mogli bi se znati tek u četvrtak.

Sanders je 2016. pobijedio Hillary Clinton i u Sjevernoj Dakoti i Idahu.

Šest država zajedno daju sveukupno 352 delegata, odnosno gotovo deset posto sveukupnog broja ove godine.

Iduće četiri savezne države koje biraju su Arizona (67), Florida (291), Illinois (155) i Ohio (136 delegata).

U međuvremenu će se održati i nova demokratska debata, prva otkad je u utrci ostalo samo dvoje kandidata.

I Biden i Sanders su zbog koronavirusa otkazali skupove u Ohiju planirane za utorak navečer, a nadolazeća debata održat će se bez publike.

Komentari

Komentari