Srijeda, 27 svibnja, 2020

Summit EU-zapadni Balkan: Pejčinović Burić očekuje korak naprijed

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je u ponedjeljak u Londonu na početku summita EU-zapadni Balkan da očekuje kako će se na dvodnevnom sastanku na vrhu napraviti korak naprijed u pitanjima važnima za budućnost regije jugoistočne Europe.

Londonski summit održava se u sklopu Berlinskog procesa, inicijative koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi ohrabrila šest zemalja zapadnog Balkana da ustraju u provedbi reformi usmjerenih prema eurointegracijama.
“Berlinski proces je prije svega proces za bližu suradnju država jugoistočne Europe – šest država zapadnog Balkana – i zemalja Europske unije među kojima je i Hrvatska, da u tom procesu pomognemo bržoj europskoj i euroatlantskoj integraciji tih naših susjednih država”, rekla je Pejčinović Burić. Ona je kazala da bi se na summitu trebalo razgovarati o “važnim pitanjima za budućnost regije, prije svega kroz perspektivu uključivanja mladih u tu budućnost kroz međupovezivost, ‘interconnectivity’ među tim državama, kroz gospodarsku suradnju”. Također je rekla da će se razgovarati i o pitanjima koja su nasljeđe iz prošlosti. “Razgovarat će se o regionalnoj suradnji u potrazi za nestalima, istraživanjima ratnih zločina i drugim pitanjima koja opterećuju odnose u ovoj regiji. Vjerujemo da ćemo danas napraviti još jedan korak (naprijed)”, rekla je Pejčinović Burić.
Londonski summit peti je po redu sastanak na vrhu čelnika zemalja članica EU-a, predstavnika europskih institucija, te najviših dužnosnika zemalja s jugoistoka kontinenta koje žele postati članicama EU-a.
Šefovi diplomacija uključenih zemalja i drugi visoki dužnosnici u ponedjeljak bi također trebali razgovarati i o jačanju ekonomske stabilnosti, regionalnoj sigurnosnoj suradnji, te migracijama i jačanju dobrosusjedskih odnosa.
Drugoga dana u utorak na summitu će se okupiti predsjednici vlada. Sastanak bi kao domaćin trebala otvoriti britanska premijerka Theresa May, a Hrvatsku će predstavljati premijer Andrej Plenković.

Na londonskom summitu sudjeluje šest balkanskih zemalja aspirantica za članstvo u Uniji – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica EU-a uključenih u Berlinski proces – Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Poljska – Velika Britanija kao domaćin te Bugarska, koja je u svibnju 2018. u Sofiji bila domaćin sastanka na vrhu između EU-a i zemalja zapadnog Balkana. Hina

Komentari

Komentari